Ovo je bila prijetnja, članice NATO-a moraju bolje komunicirati. Što da je letjelica pala na nuklearnu centralu?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Premijer Plenković jutros je obišao mjesto pada bespilotne letjelice na Jarunu. S njim su bili i potpredsjednik Vlade Tomo Medved te ministar obrane Mario Banožić. Premijer je dao izjavu za medije.

Podsjetio je kako je riječ o letjelici sovjetske proizvodnje koja je lansirana s teritorija Ukrajine, no da se još uvijek ne zna kome je pripadala, odnosno tko ju je lansirao.

-Prošla je ukrajinski, rumunjski, mađarski i hrvatski zračni prostor. Letjela je oko 7 minuta u Hrvatskoj i onda se srušila ovdje. Možemo reći da smo u ovoj velikoj i ozbiljnoj nesreći imali puno sreće jer nitko nije nastradao, osim 40-ak automobila na parkingu, rekao je premijer koji je o ovom incidentu izvijestio sve europske lidere, a pismo je poslao i glavnom tajniku NATO saveza Jensu Stoltenbergu. Naglasio je važnost intenziviranje suradnje među članicama NATO saveza.

-Ovakvu situaciju više ne možemo tolerirati niti bi se ona trebala dogoditi. Ovako nešto je bilo čista i jasna prijetnja na koju se treba reagirati. Dignut ćemo ovu temu u svim tijelima NATO-a i EU-a i raditi na tome da podignemo spremnost kako bi se ovakve letjelice neutralizirale na nekom sigurnom mjestu, a ne da padnu na glavni grad. Ova je raketa mogla pasti na nuklearnu centralu pa bi bila veći problem Mađarskoj nego nama. Ovdje je očito da nije došlo do dobre reakcije ni komuniciranja s drugim zemljama. Ovo je srećom završilo ovako, poručio je Plenković.

Dodao je kako se još uvijek ne zna je li dron dospio u Hrvatsku greškom ili ga je netko lansirao namjerno, a sve bi trebalo biti jasnije nakon što se letjelica iskopa s mjesta na koje je pala. Na terenu su predstavnici policije, vojske i Državnog odvjetništva.

Premijer je kazao kako će se danas čuti s mađarskim kolegom Orbanom koji bi, među ostalim, trebao istražiti kako je moguće da je letjelica 45 minuta putovala kroz mađarski zračni prostor, a da njihove službe nisu reagirale.

-Ne mogu reći kako su njihove službe reagirale, to mora pokazati jedna temeljita istraga na njihovoj strani. To nije stvar koju mi odavde možemo znati, ne želim spekulirati o tome, kaže Plenković, napominjući kako je u pitanju propust koji se mora popraviti u svakoj budućoj situaciji.

Plenković je poručio i kako građani ne trebaju brinuti za sigurnost te podsjetio da je aktualna Vlada kupila nove borbene avione.

-Da su slučajno bili tu prije pet godina, oni bi bili u situaciji da djeluju. Mi ćemo dodatno investirati u protuzračnu obranu. Dok se to ne riješi, razgovarat ćemo sa saveznicima da nam pomognu u zaštiti hrvatskog neba. No, pitanje je bismo li u ovakvoj situaciji uopće stigli reagirati zrakoplovima. Letjelica je letjela ogromnom brzinom i bila je u našem zračnom prostoru između 6 i 7 minuta. Generalno se ne trebamo brinuti za sigurnost, ali ovo nam je pokazalo da imamo jedan opasan, brz scenarij, kazao je premijer koji smatra da NATO može čuvati hrvatski zračni prostor

-Nakon ovoga će budnost biti veća, zaključio je.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!