Potop stare garde – Čačić i Čehok odlaze u povijest

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prema prvim neslužbenim rezultatima i skoro 90 posto obrađenih biračkih mjesta, na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće u Varaždinu, najviše mandata, 12, osvojio je SDP. Četiri su pripala listi Ivana Čehoka, tri HDZ-u, a po jednu su osvojili Čačićevi Reformisti i Lista Budimo grad. Bez mandata ostala je lista nezavisnog kandidata Davora Patafte.

Ovakav rezultat SDP-u i njegovu gradonačelniku Nevenu Bosilju jamči stabilnu većinu u Gradskom vijeću. Za donošenje odluka je potrebno 11 ruku, a prema svemu sudeći, SDP ima i jednu više.

Kad se aktualni rezultati usporede s onima s redovnih izbora 2021. godine, jasno je da su najveći gubitnici Ivan Čehok i Radimir Čačić. Prije dvije godine Čehokova lista je osvojila šest mandata, a Čačićeva dva. Patafta, koji na ovim izborima nema razloga za slavlje, prošli put je osvojio jedan mandat, a u minusu je i lista Budimo grad Dubravke Novak koja je prije dvije godine osvojila čak četiri mandata. SDP je pak ovog puta osvojio pet mandata više nego 2021., a HDZ je na istom.

Današnji praznik demokracije u Varaždinu obilježila i niska izlaznost birača. Prema posljednjim službenim podacima Državnog izbornog povjerenstva, do 16.30 sati na birališta je izašlo 21,59 posto birača, a prema neslužbenim podacima kojima raspolažu u SDP-u, do zatvaranja birališta u 19 sati, glasovalo je oko 30 posto birača.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!