Šprem: Ovo je najsindikalniji pristup dosad u dogovorima između Vlade i sindikata

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Predsjednica Matice hrvatskih sindikata Sanja Šprem izjavila je u ponedjeljak nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem kako su zahtjevi sindikata zadovoljeni te istaknula da više nema razloga za štrajk s obzirom da je ovakav dogovor postignut.

Dodala je kako su na intenciju premijera da se više involvira da vidi specifičnosti svakog pojedinog sustava, imali ga priliku upoznati s izazovima i zahtjevima sindikata.

„Premijer je uvidio kako je potrebno iznaći jedinstveno rješenje za sve zaposlenike javnog i državnog sektora kako bi pristupili zahtjevima na jedinstven način”, rekla je Šprem.

“Ovakvo razlikovanje je još više sindikalno nego kad tražimo specifičan dodatak u istom iznosu, s obzirom da postoji više kategorija zaposlenika. Tako da je ovo najsindikalniji pristup dosad u dogovorima između Vlade i sindikata”, zaključila je Šprem.

“Svi naši zahtjevi pojedinačno kroz granske kolektivne ugovore, za rastom plaća za sve zaposlenike unutar naših svih sektora, su ovim pristupom zadovoljeni, s time da se najviše računa vodilo o kategorijama s najmanjim primanjima”, dodala je.

Naglasila je da se teško bilo koji dodatak može dogovoriti koji bi imao takav efekt za one s najnižim primanjima.

“Spremačice, domari, kuhari, oni sa srednjom stručnom spremom, plaća će im rasti 18 do 20 posto ovom odlukom Vlade”, rekla je Šprem.

Ocjenu ustavnosti ustavnog suda samog Zakona o radu vezano za regres ocijenila je skandaloznom i neprihvatljivom za sve sindikate.

“Svi su sindikati iskazali volju, nakon 20 godina trpljenja nepravde u odnosima članovi i nečlanovi sindikata, da se to pitanje na pravni način regulira i nađe model u što skorašnjem vremenu. Sindikati ne odustaju od razlikovanja člana i nečlana”, poručila je.

Podsjetimo, premijer je nakon sastanka najavio da će od lipnja za 219.000 zaposlenika u državnim i javnim službama rasti plaće od 60 do 100 eura, pri čemu će najviše porasti onima s najmanjim plaćama, do 20 posto, a i regres od 300 eura primijenit će se na sve.

“Odlučili smo ovako obuhvatiti odlukama čak 219.000 službenika u javnim i državnim službama i to tako da bi plaća porasla za 100 eura neto onima koji imaju najmanje plaće s koeficijentom od 0,631 do 1,00. Za 80 eura bi rasla plaća onima s koeficijentima od 1,111 do 1,523, a za 60 eura onima s koeficijentom od 1,530 do 1,867”, rekao je Plenković nakon sastanka s predstavnicima sindikata javnih i državnih službi.

Ova odluka bi se već primjenjivala za plaću u lipnju, a bila bi isplaćena u srpnju, naglasio je.

U idućim danima dogovorit će memorandum o razumijevanju čiji će rezultat biti donošenje odluke Vlade o isplati privremenog dodatka na plaće za službenike u državnim i javnim službama.   (KN, FAH)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!