Grbin se obrušio na bivše potencijalne koalicijske partnere: Naplatit će im birači

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u srijedu nakon sjednice stranačkog Predsjedništva koje je raspravljalo o dobivenoj odbijenici Možemo!, da su iz te stranke svoj interes stavili ispred interesa građana, da nije sretan zbog te odluke, ali će SDP nastaviti raditi na svom programu.

Odluka koju je Možemo! donijelo je njihova i mi je možemo prihvatiti, ali je druga stvar što o njoj mislimo. Nisam bio sretan, ali nisam ni pretjerano razočaran jer odgovornost za tu odluku je na onima koji su je donijeli, a ocijenit će je birači, poručio je.

Naglasio je da je SDP od početka godine u kampanji; “i predstavljamo svoje politike i ono što mislimo da je dobro za Hrvatsku zato što mislimo da se Hrvatskom ne upravlja dobro i vodi je kriminalna organizacija koja uopće ne mari za građane”, rekao je Grbin na konferenciji za novinare nakon sjednice Predsjedništva.

„Možemo su izabrali svoj put i za taj put ocjenu, a onda i cijenu naplatit će im birači, pozitivno ili negativno. Mi ćemo dalje po svom i dalje ćemo predstavljati građanima ono što mislimo da je ključno za njihov život. Možemo su stavili interes svoje stranke ispred interesa građana i to je njihovo pravo, a je li ova moja ocjena ispravna reći će birači”, kazao je čelnik SDP-a.

Za ‘točkastu koaliciju’ koju predlaže Možemo! ne mislimo da je to dobro rješenje u ovom trenutku, i način na koji je predstavljen i formuliran nije nešto što nam je prihvatljivo, a ako dođe novi prijedlog, legitimno je da taj prijedlog barem razmotriš prije nego što odlučiš, dodao je Grbin.

„Točkasta koalicija nije ponuđena za neku konkretnu izbornu jedinicu, a mislimo da to za našu stranku i naš izborni rezultat i mogućnost Hrvatske da ostvari bolji rezultat na izborima, nije nešto što bi donijelo korist. Ja ne znam kako bi funkcionirala kampanja u kojoj u jednoj izbornoj jedinici ideš zajedno, a u drugoj izbornoj jedinici taj te partner napada zbog stava koji si iznio”, upitao je.

S Možemo! godinu dana razgovori o koaliciji

Grbin je kazao da je s Možemo! godinu dana razgovarao o koaliciji, što je u njoj dobro, a što loše, te istaknuo da se u koaliciji svatko mora odreći dijela svog identiteta te da ni u jednoj koaliciji ne teku med i mlijeko.

Potrebno je puno krvavog rada i udaranja glavom, da nekada izaziva bijes i frustracije, ali ako je činiš u dobroj namjeri i sa željom da društvo učiniš boljim, onda ta koalicija ima smisla, istaknuo je, dodavši: “Toliko dugo sam razgovarao s Možemo zato što sam uvjeren da moramo napraviti nešto da Hrvatsku promijenimo nabolje. Sigurno je da bi bilo lakše u koaliciji, ali nismo bacili koplje u trnje”.

Grbin kaže i da su gledali opći, javni interes.

“Ima puno kolegica i kolega koji kažu ‘sad će nam biti lakše’ i u mnogome hoće, ali svima nam na prvom mjestu moraju biti građani ove zemlje. Zato jedina koalicija o kojoj namjeravam pregovarati sljedećih godinu dana je koalicija s građanima za bolju Hrvatsku”, poručio je.

Na primjedbu novinara da su ga Tomislav Tomašević i Sandra Benčić do zadnjeg trenutka uvjeravali da će sve biti u redu i da će sklopiti koaliciju, Grbin je odgovorio da razgovore u četiri oka ne prepričava.

Nije bilo razgovora ni o jednom kadrovskom rješenju nego o programu, ustvrdio je.

Suradnje u Zagrebu će ovisiti o procjeni jesu li odluke u interesu građana Zagreba

Što se suradnje u Zagrebu tiče, kazao je da će ona ovisiti o procjeni jesu li ona i odluke koje ćemo donositi u interesu građana Zagreba. Dok god je tako, ta će suradnja egzistirati, a kada ne bude tako, SDP će odlučiti suprotno, najavio je.

“Moja zadaća kao lidera najveće stranke ljevice je bila da pokušamo ostvariti suradnju s Možemo!, što su oni odbili, a kako je jedan moj kolega rekao – u jednu ruku, pao nam je teret s leđa jer se možemo posvetiti isključivo našim idejama i programima, i to ćemo u godini pred nama činiti”, pojasnio je Grbin.

Dodao je da o nekim drugim koalicijama do kraja godine neće razgovarati, ali da su mogući početkom iduće, a do tada će se fokusirati na svoj program.

Grbin je odbacio mogućnost da među strankama s kojima će eventualno pregovarati, bude desnice.

Na novinarsko pitanje Peđa Grbin je odgovorio i da je prema statutu SDP-a, predsjednik stranke i mandatar za sastav Vlade.

Naglasio je kako njegov mandat od početka na raspolaganju i da to u stranci nije zabranjena tema.  (KN, FAH)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!