Hrvatske šume: Planinarska staza nije prioritetna u smislu ugroze za život građanstva, u prvom redu su nam prometnice i objekti…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Portal Klikni. hr prošli tjedan objavio je članak potkrijepljen fotografijama i videom o urušenoj dječjoj planinarskoj stazi na Planinarcu (članak možete pročitati ovdje).

Na navedeni članak su reagirali iz Hrvatskih šuma čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

– Naime, nakon oluje prije 2 tjedna, koja je prouzročila vjetroizvale i vjetrolom, radnici Šumarije Bjelovar odmah su krenuli u doznaku i sanaciju, koja zbog velike površine šumarije još uvijek traje. Sjekačke ekipe su žurno na području Gornjih Plavnica i Kapele obarala i uklanjala stabla. U ovo vrijeme radi se i sječa glavnog prihoda te se zbog ograničenih kapaciteta sjekačkih grupa ne stiže sve vjetrolome odraditi promptno, već prema prioritetima, ovisno o položaju i stupnju ugrožavanja života građanstva, stambenih objekata, električnih vodova i prometnica. Šumarija Bjelovar doznačila je do sada 550 m3 drvne mase prouzročene vjetrolomom – naveli su iz Hrvatskih šuma i dodaju.

-Planinarska staza nije prioritetna u smislu ugroze za život građanstva, jer su to u prvom redu prometnice i stambeni objekti, preko kojih je također bilo niz vjetroizvala. Što se tiče želje samih planinara da uklone stabla, to ne brani šumarija kao takva, nego su takvi zakonski propisi. Naime, drvnu masu iz državnih šuma ne mogu obarati ni izvlačiti građani jer je način doznake, obaranja, izvlačenja i prikrajanja strogo propisan Zakonom o šumama i pravilnicima – rekli su iz Hrvatskih šuma.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!