Mladi Bjelovarčanin u vrhu hrvatskog BMX Freestylea

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Mladi Bjelovarčanin Fran Zeman na Challenge Touru u Puli osvojio je drugo, a u Rijeci prvo mjesto u BMX Freestyle disciplini. Zanimalo nas je otkad ga BMX zanima.

– Sve je počelo u mlađim danima. Imam starijeg brata koji je krenuo voziti sa svojim društvom i tako sam se ja ‘zakačio’ na to, više-manje zbog toga što sam htio biti kul kao brat. Tada je sve krenulo. Sada imam 23 godine, a od 10. ili 11. se aktivnije bavim vožnjom BMX-a – navodi. Za one koji ne znaju o čemu se radi, Fran je pojasnio što podrazumijeva freestyle disciplina.

-Taj freestyle zapravo stoji za slobodno izražavanje. Postoji puno trikova i puno načina na koje se oni mogu izvesti pa tako sami možete odabrati koji ćete trik napraviti, kako i gdje. Nema zadanih elemenata koji se moraju izvoditi. Pošto je teško u 2021. izmisliti neki novi trik budući da je sport na toj razini gdje je stvarno teško izmisliti nešto novo, mi ponavljamo već izmišljene trikove, no možemo ih izvesti na nekom specifičnom mjestu ili rampi kako bismo pokušali neki trik učiniti boljim od originalne izvedbe osobe koja ga je osmislila – objašnjava. Fran vjeruje da je upravo taj aspekt kreativnosti razlog što se bavi BMX-om, a ne nogometom. Upitali smo ga i je li očekivao ovako dobre rezultate.

-Iskreno, u Puli nisam očekivao pobjedu jer sam vidio da je jedan dečko, Kristijan iz Poreča odvozio puno bolje, no u Rijeci sam na neki način očekivao dobar plasman jer mi taj park dosta odgovara, odnosno način na koji su posložene sprave u njemu. Očekivao sam prvo mjesto, ali sam se i stvarno potrudio. Mislim da rezultat nije iznenadio ni mene, a ni druge – otkriva Fran. Njegova obitelj i prijatelji podržavaju ga u vožnji pa se nakon objave rezultata veselio s njima. Vozi u druženju s prijateljima koji ga motiviraju da isproba nove trikove, no u posljednje vrijeme zbog obveza nema toliko slobodnog vremena za vožnju.

-Što se tiče učestalosti moje vožnje, mogu reći da ove godine stvarno nisam baš tako često vozio, dosta sam zapostavio bicikl zbog drugih obveza, posla i fakulteta. Imam i psa pa više vremena posvećujem njemu, a i vrijeme nije bilo baš pogodno za vožnju – kaže. No, po svemu sudeći, to nije utjecalo na njegovu vještinu. Fran skromno kaže da je u pitanju možda bila tek puka sreća, no mi vjerujemo da je u pitanju vještina koju brusi više od deset godina. Na natjecanjima planira sudjelovati i dalje.

– Želim ići na što više natjecanja mogu. Mogu iskreno reći da ne idem na njih da pobijedim, već samo da sudjelujem, da se družim s ekipom, da se međusobno guramo u tom što radimo i da svi zajedno postanemo bolji – zaključuje Fran, kojem želimo svu sreću u natjecanjima koja su pred njim.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!