U županijskom Športsko ribolovnom savezu ispisuje se lijepa sportska priča

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U sastavu Športsko ribolovnog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije je pet ovlaštenika prava ribolova (Zajednice ŠRD Bjelovar, Garešnica, Grubišno Polje, Čazma i ŠRD Daruvar), u kojima djeluju 33 ribolovna društva odnosno udruge. U njih su učlanjena 1402 sportska ribolovca (seniori, seniorke, juniori, juniorke) i više od 200 kadeta i kadetkinja.

ŠRS Bjelovarsko-bilogorske županije je osnovan 1994. godine. Prvi predsjednik ŠRS bio je Vladimir Sever. Danas je na čelu Saveza poznati sportski djelatnik Miroslav Vidiček, dok funkciju tajnika obnaša Slavko Bejuk.

Raznolike nadležnosti

Brojne su zadaće Saveza, a prvenstveno one vezane uz sport i organizaciju natjecanja. No, tu su i druge obveze Saveza u skladu sa Statutom i odlukama Hrvatskog športsko ribolovnog saveza. U Savezu žele biti što manje „poštari“, kako to slikovito kaže predsjednik Vidiček, a što više kvalitetna podrška vrijednim volonterima koji rade i vode Zajednice odnosno ribolovna društva u Županiji. Kako čujemo s obzirom da je u tijeku rok (do 31. kolovoza) za prijavu za dodjelu prava na ribolovnim vodama u Hrvatskoj, tajnik Županijskog ŠRS je u kontaktu s Ministarstvom poljoprivrede i sa Zajednicama ŠRD odnosno društvima na podruju BBŽ vezano uz dokumentaciju koju treba poslati odnosno da ona bude što jednostavnija, kako bi Zajednice ŠRD Bjelovar, Garešnica, Grubišno Polje, Čazma i ŠRD Toplica Daruvar i u sljedećem razdoblju dobile ribolovne vode na gospodarenje i brigu.

– Nadležnosti našeg saveza su raznolike. Organiziramo službena prvenstvena natjecanja na nivou županije, polaganja ribolovnih ispita i zamjenu kartica, a mi smo i servis našim ovlaštenicima prava u vezi Zakona o slatkovodnom ribarstvu – kaže Vidiček.

U nadležnosti županijskog saveza je i organizacija polaganja ribolovnog ispita. Ove godine će biti organizirano četiri do pet polaganja i to dva puta na području Bjelovara te jednom na području Garešnice i Daruvara. Tako će biti i ove godine, a kako ističe predsjednik Vidiček, tamo gdje su ribolovci položili ispit tamo mogu i podići iskaznicu, a ne u prostorijama Županijskog saveza. Cijena tog polaganja je sada 5 eura, a u Saveza planiraju sljedeće godine povećati cijenu na 10 eura, ali bi se svakom ribolovcu iskaznica stizala na kućnu adresu poštom.

Županijski savez organizira Županijske lige u lovu ribe udicom na plovak i šaranskom ribolovu. Kako čujemo razgovara se i o ligi u feeder ribolovu. Upravo u ŠRS BBŽ su prvi u Hrvatskoj organizirali svoju Županijsku ligu u lovu ribe udicom na plovak, odmah po osnivanju 1994. godine, a od 2010., isto prvi u Hrvatskoj, Županijsku ligu u šaranskom ribolovu. Županijski ŠRS je pokrenuo i dvomeč u lovu ribe udicom na plovak između najboljih ekipa Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije, te tromeč u šaranskom ribolovu za najbolje ekipe iz Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Požeško-slavonske županije.
Svake druge godine Županijski ŠRS je domaćin i organizator prvenstva 7. zone, koja pokriva Bjelovarsko-bilogorsku i Virovitičko-podravsku županiju. Riječ je o jednom od stupnjeva natjecanja u kvalifikacijama za završnicu Kupa Hrvatske u lovu ribe udicom na plovak.

Iznimni sportski uspjesi

Na jezeru Skresovi u Garešnici, koja je jedna od rijetkih voda u županiji koja ispunjava sve tehničke uvjete za održavanje velikih ribolovnih natjecanja, održavaju se prvenstava Hrvatske, lige pa i međunarodna natjecanja. Na jezeru Skresovi Županijski ŠRS, odlukom HŠRS je 2021. godine bio domaćin Dunavsko-jadranskog kupa (RAJP) u feeder ribolovu te prvog Kupa Hrvatske u šaranskom ribolovu.
Ribolovna društva s područja ŠRS BBŽ dala su u protekla tri desetljeća velik broj reprezentativaca u više ribolovnih disciplina. Ribolovci i ekipe s područja županije su osvajali prvenstva i kupove Hrvatske, pogotovo u mlađim uzrasnim kategorijama. I ove godine Županijski ŠRS ima natjecatelje u najvišim rangovima natjecanja, od Treće do Prve državne lige u lovu ribe udicom na plovak.

ŠRD Ilova Garešnica je ovdašnji jedini prvoligaš u lovu ribe udicom na plovak. Garešničani su lani bili predstavnici Hrvatske na Svjetskom kupu u Belgiji, a ove godine će nastupiti i na Dunavsko-jadranskom kupu u Crnoj Gori. Osvajanjem drugog mjesta na Kupu Hrvatske izborili su pravo nastupa na Dunavsko-jadranskom kupu i dogodine.

ŠRS BBŽ ima predstavnike i u pojedinačnim prvenstvima Hrvatske u lovu ribe udicom na plovak za mladež, veterane, invalide te u ribolovu pastrva prirodnim mamcem na jezeru i brzim vodama. Naslove prvaka Hrvatske osvajali su ovdašnji ribolovci u spin ribolovu, lovu ribe udicom na plovak u svim kategorijama, a posebice u kategorijama masters, invalidi i spin. Ribolovci s područja Županije nastupali su za reprezentaciju Hrvatske ove godine na svjetskim prvenstvima u lovu pastrve prirodnim mamcem na brzim vodama u Hrvatskoj i u spin ribolovu pastrve umjetnim mamcem s obale u Bugarskoj. Šaranašima ŠRD Slavije za malo je promakao plasman u šaranašku reprezntaciju Hrvatske s obziorm da su bili peti u Prvoj šaranskoj ligi Hrvatske. Žuapnija ima šaranaške ekipe (ŠRD Savija Severin i ŠRD Amur Narta) u Drugoj hrvatskoj šaranskoj ligi.

Uglavnom, u ŠRS BBŽ ispisuje se svake godine jedna lijepa sportska priča.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!