U srednjim školama na području KKŽ na raspolaganju 1032 mjesta

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KOPRIVNICA – U srednje škole na području Koprivničko-križevačke županije iduće školske godine trebalo bi biti upisano 1032 učenika. Iz Županijske uprave su izvijestili kako su zaprimljeni svi prijedlozi škola te kako se trenutno u osmim razredima nalazi 1048 učenika. Cilj je da se svim učenicima omoguće upisi, kao i da škole popune razredne odjele. Prošle je godine plan upisan bio na razini 1033 učenika, uz iznimno visoku popunjenost od gotovo 97 posto.

Kad je riječ o strukovnim školama, naglašeno je kako je plan da se provodi jedinstveni model obrazovanja gdje je moguće, a od resornog se Ministarstva očekuju rješenja za nova zanimanja – za kemijskog tehničara u Srednjoj školi Koprivnica i građevinskog tehničara u Srednjoj školi „Ivan Seljanec“ Križevci.

Aktivnosti koje Županija provodi u suradnji sa školama imaju za cilj usklađivanje upisnih kvota s potrebama gospodarstva, kako bi se stvorila kvalificirana radna snaga koja se traži na tržištu.

-Kao osnivač smo poduzeli sve potrebne aktivnosti za funkcioniranje sustava školstva na najvišoj mogućnoj razini u ovim izvanrednim okolnostima, a sve kako bi se zaštitilo zdravlje učenika, nastavnika i ostalih djelatnika. To sve ne bi bilo moguće bez vaše pomoći i podrške te vam zahvaljujem na iskazanoj odgovornosti, razumijevanju i konstruktivnoj suradnji. Što se tiče Plana upisa, i nadalje ćemo raditi na povezivanju obrazovanja i gospodarstva, kako bi obrazovali mlade za zanimanja koja nedostaju na tržištu rada i time im omogućili ostanak u našoj županiji – kazao je župan te ravnateljima poželio mnogo sreće i uspjeha u daljnjem radu – poručio je koprivničko-križevački župan Darko Koren, dok je njegov zamjenik Ratimir Ljubić dodao kako je posljednja godina po mnogočemu bila specifična te kako zasigurno nije bilo jednostavno organizirati nastavu kroz nekoliko različitih modela, uzimajući u obzir specifičnosti svake škole. Također je podsjetio kako je i dalje na snazi Zaključak županijskog Stožera civilne zaštite o online modelu organizacije priprema i natjecanja na školskim, gradskim i županijskim razinama, jer je, unatoč povoljnijoj epidemiološkoj situaciji, potrebno biti na oprezu. Kao što imamo priliku vidjeti diljem Hrvatske i Europe, brojke vrlo brzo mogu narasti i stvoriti žarišta, a ravnatelje je zamolio da budu strpljivi još neko vrijeme jer bi kontaktna organizacija natjecanja donijela dodatan rizik od rasta broja oboljelih.

 

 

 

 

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!