Dvije stranke borit će se za prevlast, presudit će neodlučni birači

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Do lokalnih izbora nas dijeli manje od dva mjeseca, a uz velik broj kandidata za gradonačelničke i načelničke dužnosti, u većini gradova i općina Bjelovarsko-bilogorske županije najavljen je i velik broj lista za vijeća. Iznimka nije niti Daruvar gdje godinama neizvjesnu izbornu bitku vode HDZ i SDP. Kako stranke koje su najavile izlazak na izbore stoje uoči svibanjske bitke za naš je portal istražila agencija Vectura koja je od 15. do 17. ožujka provela anketu na uzorku od 200 Daruvarčana starijih od 18 godina.

Istraživanje je pokazalo kako bi, da su danas izbori, najviše glasova birači u Daruvaru poklonili HDZ-u. Ta stranka, predvođena mladim gradonačelnikom Damir Lneničekom, osvaja 27 posto glasova. Odmah iza njih, s podrškom 23 posto birača je SDP. Podsjetimo, SDP-ovce će na ovim izborima predvoditi mladi stomatolog Igor Jareš koji se nada kako bi i kao gradonačelnički kandidat mogao srušiti s trona Lneničeka.

U Daruvaru dobro kotira i stranka aktualnog župana, Damir Bajs Nezavisna lista koja, prema našem istraživanju, osvaja 15 posto glasova. No, vrlo blizu tom rezultatu je Nezavisna lista Vladimir Bileka, s 12,5 posto, koji u Daruvaru ima stabilno biračko tijelo, prvenstveno u pripadnicima češke nacionalne manjine koju zastupa i u Hrvatskom saboru. Potvrđuje to i rezultat s prošlih lokalnih izbora na kojima je Bilekova lista osvojila tri mandata, a on postao zamjenik gradonačelnika.

Plan za Daruvar ima i Domovinski pokret koji, pokazuje naše istraživanje, može računati na podršku od 5,5 posto birača. Zanimljivo, i šef HSLS-a, bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, odlučio je ‘revitalizirati’ svoju stranku u većini općina i gradova Bjelovarsko-bilogorske županije, za što bi test trebali biti upravo nadolazeći izbori. HSLS-ova lista u Daruvaru, prema našoj anketi, osvaja 2,5 posto glasova, a jednaku potporu uživa i Hrvatska stranka umirovljenika.

Raniji izbori su pokazali kako, kad je riječ o Daruvaru, ništa nije sigurno do samog izbornog dana, a to potvrđuje i relativno visok postotak građana koji još nisu odlučili kome će dati glas. Takvih je trenutno 12 posto, pokazuje anketa.

Podsjetimo, prije nekoliko dana objavili smo i rezultate istraživanja o favoritima za gradonačelnika, prema kojem u drugi krug ulaze Damir Lneniček i Igor Jareš, a pobjedu odnosi Lneniček.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!