Otvoreno dva milijuna kuna vrijedno reciklažno dvorište

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

LEGRAD – U Legradu  je danas otvoreno gotovo dva milijuna kuna vrijedno reciklažno dvorište koje omogućava prikupljanje, razvrstavanje i privremeno skladištenje otpada. Projekt je u 85-postotnom iznosu financiran iz Kohezijskog fonda, a stručnu pomoć u pripremi i provedbi projekta pružila je PORA, Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije.

Među dužnosnicima i drugim gostima, na otvorenju je bio i koprivničko-križevački župan Darko koren koji je pohvalio dosadašnju suradnju s Općinom Legrad.

-Legrad spada u najaktivnije općine po pitanju korištenja EU sredstava. Sudjelovali smo u brojnim projektima kojima smo omogućili bolji životni standard naših građana, primjerice izgradnji Osnovne škole i dvorane, a svime što činimo nastojimo utjecati na bolje demografske prilike u ruralnim sredinama. Vjerujem da u tome i uspijevamo, a načelniku Saboliću posebno zahvaljujem na kvalitetnoj i konstruktivnoj suradnji. Čeka nas još mnogo zajedničkih projekata, od korištenja geotermalnih izvora do turizma, te nas veseli nas razvoj ove Općine koja ima veliku perspektivu – kazao je Koren, dodajući kako se zalaže za koncept suradnje nekoliko općina po pitanju reciklažnih dvorišta.

Reciklažna dvorišta se izvrsno uklapaju u koncept zbrinjavanja otpada kako je to kod nas zamišljeno i regulirano svim postojećim zakonima i odredbama. Dvorišta imaju svoju funkciju te sam uvjeren sam kako će se ova investicija isplatiti – kazao je Koren.

Legradski načelnik Ivan Sabolić u svom je obraćanju naglasio kako će se uspostavom reciklažnog dvorišta povećati stope odvojeno prikupljenog otpada iz miješanog komunalnog otpada na minimalno 60 posto s ciljem ponovnog iskorištavanja odvojenih resursa. Ujedno je zahvalio svima uključenima u projekt te posebno Županiji na kontinuiranoj podršci u svim aktivnostima, kao i na sudjelovanju u opremanju reciklažnog dvorišta.

Inače, samo za Općinu Legrad PORA u posljednje dvije godine u okviru projekta „UZ PORU PO POTPORU“ pružila stručnu pomoć u pripremi i provedbi osam projekata ukupne vrijednosti 12,3 milijuna kuna. Također, na području komunalnih usluga i gospodarenja otpadom, pruža stručnu pomoć u pripremi i provedbi četiri projekta vrijednosti 3,5 milijuna kuna, a osim reciklažnog dvorišta Legrad, to su nabava komunalnog vozila za devet općina koje su osnivači Drava Kom d.o.o. te dva mobilna reciklažna dvorišta u općinama Gola i Novo Virje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!