Prošle godine biciklisti sudjelovali u 30 prometnih nesreća

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Jutros je na području PU bjelovarsko-bilogorske počela akcija usmjerenu na utvrđivanje prekršaja upravljanja biciklom u uvjetima smanjene vidljivosti i noću, a nastavit će se i večeras od 18.30 do 21.00 sati. Kontrolirat će se jesu li biciklisti propisno označeni, da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti imaju upaljeno jedno svijetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla te jesu li biciklisti označeni reflektirajućim prslukom, reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom, kao i da li su pod utjecajem alkohola.

Analizirajući statističke pokazatelje utvrđeno je da je u 2020. godini evidentirano 30 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači bicikala, dok je u 2019. godini  evidentirano 25 prometnih nesreća. To je povećanje od pet prometnih nezgoda ili 20%. U prvom tromjesečju 2021. godine Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska nije evidentirala niti jednu prometnu nesreću u kojima su sudjelovali biciklisti.

Akcija je preventivnog karaktera, a biciklistima će policijski službenici podijeliti  reflektirajuće prsluke te će im savjetom skrenuti pozornost na njihove propuste i moguće posljedice kao jedne od najranjivijih kategorija sudionika u cestovnom prometu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!