Daruvarčanke treće na državnom natjecanju iz poduzetništva

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Tim Elementa koji čine tri učenice Ekonomske i turističke škole Daruvar sudjelovale su na državnom natjecanju srednjih škola pod nazivom Poslovni izazov 2021., gdje su osvojile treće mjesto. Tim su činile učenice Lara Ivesa, Larija Jukić i Lucia Milde, a mentorica im je bila profesorica Radmila Frantal koja nam je otkrila o kakvom je natjecanju riječ.

– Riječ je o natjecanju u sklopu projekta koji organizira Visoko učilište Europska škola Zagreb i udruga Poduzetni. Na natjecanju Poslovni izazov sudjelovali smo već dva puta. 2015. godine zauzeli smo prvo mjesto, 2017. četvrto, a ove smo godine osvojili treće mjesto – govori. Natjecanje je namijenjeno učenicima viših razreda srednjih škola.

– Jedini je uvjet da učenici imaju znanje iz poduzetništva s obzirom da je tema tog natjecanja uvijek vezana uz poduzetništvo. Tema ovogodišnjeg natjecanja bila je unaprijediti gospodarstvo lokalne zajednice. Njihov, timski projekt bazirao se upravo na tom zadatku te su promišljale o tome kako unaprijediti gospodarstvo lokalne zajednice, u našem slučaju Daruvara i njegovog okruženja – navodi. Cure su same osmislile temu projekta.

– Njihov projekt zove se Rimska gozba. Odmah smo mu dale i latinski naziv Festum Romanum te su za naziv svog tima također uzele latinsku riječ Elementa koja znači početak ili osnovu. Time su željele simbolizirati da bi taj njihov projekt bio nova faza u razvoju turizma grada Daruvara. Radi se o turističkom proizvodu koji je složen i obuhvaća dosadašnju, postojeću turističku ponudu Daruvara, ali bi one u nju uvele i svoj inovativni proizvod gdje bi se turističke usluge pružale u posebnom ambijentu vezanom uz stari Rim i Rimljane – objašnjava profesorica Frantal. Svoje učenice ovim je natjecanjem željela motivirati da razviju poduzetnički duh, ohrabriti ih za budućnost i tržište rada.

– Na ovaj ih način potičemo da razviju svoja znanja i vještine i da možda jednog dana same pokrenu neki pothvat. Na taj bi način zaposlile sebe i druge te bi mogle ostati u lokalnoj zajednici, što je također jedan od ciljeva ovog projekta. Želimo da mladi ne odlaze, da se ovdje zapošljavaju te da se razvija gospodarstvo – naglašava te dodaje da je veoma zadovoljna uspjehom na natjecanju.

-Od 28 timova, one su zauzele treće mjesto, zaista smo zadovoljni i njihovom idejom i njihovim plasmanom. Imale su sve pohvale tijekom prezentacije, povjerenstvo je reklo da se vidi da one tu svoju ideju žive, one je razumiju i u nju su uživljene. Vjerojatno su zbog svoje kvalitete i došle do trećeg mjesta. Imamo i promotivni film vezan uz prikaz te poduzetničke ideje koji traje nešto više od pet minuta te promotivni spot koji traje manje od minute. Njega su radile učenice, od snimanja i scenarija do montiranja – kaže. One će ići i na regionalno natjecanje u svibnju, gdje će se natjecati sa zemljama iz okruženja. Natjecanje je to pod nazivom Poslovni izazov zapadnog Balkana. Profesorica ističe da će se nastaviti pripremati kao i dosad, a otkriva i da im je zadatak tajna.

– Za mene je pobjeda već samo to što su uključene u ovo natjecanje, a kako će biti na regionalnom natjecanju prepuštam njima – kaže profesorica Frantal. Razgovarali smo i s učenicama. Lara Ivesa otkrila nam je nešto više o natjecanju.

Slijeva nadesno: Lucia Milde, Larija Jukić i Lara Ivesa

– Na Poslovnom izazovu natjecali su se učenici iz cijele Hrvatske. Prvo smo trebale izraditi video s kojim smo se jako namučile ali je na kraju super ispao. Nakon toga smo u polufinalu predstavljale video te završile u finalu – otkriva Lara, kojoj su najveću podršku pružali roditelji koji su također poduzetnici. S pobjedom su, naravno, bili oduševljeni i veoma ponosni. I ona je sa svojim timom bila iznenađena, ali vrlo sretna. Zanimljivo je da se Lara i Larija prije stvaranja tima nisu poznavale s Luciom.

– Profesorica je sastavila tim. Rekla nam je da nas je neko vrijeme pozorno gledala. Pitala nas je želimo li biti dio tima te ići na natjecanje. Mi smo pristale i na kraju smo postale prijateljice, gotovo svaki dan se družimo. Jako mi je drago da nas je profesorica spojila jer inače ne bismo upoznale nove prijatelje – navodi. Jako se veseli i skorom regionalnom natjecanju.

– Veseli me što ćemo se natjecati s učenicima iz Srbije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore. Tamo ćemo opet upoznati nove prijatelje – kaže. Larija Jukić nam je otkrila kako su izgledale pripreme za natjecanje.

– Prvo smo se skupile i izradile plan kako bismo unaprijedile gospodarstvo našeg kraja. Zaključile smo da bi bilo najbolje to učiniti preko turizma. Smišljale smo turističku ponudu, paket aranžman, a potom smo snimile video i sve ga zajedno montirale. Malo smo se pomučile, bilo je i nešto suza. Nismo imale dovoljno kadrova pa smo snimale večer prije nego smo trebale poslati video, ali sve u svemu prezadovoljne smo – govori. Nisu očekivale pobjedu, a Larija nam je rekla da se malo pribojavaju rada u drugim grupama. Ipak, uz podršku roditelja, prijatelja i razrednice, profesorice Škorić, vjerujemo da će sve proći dobro. Lucia Milde naglasak je stavila na razlog prijave na natjecanje.

– Natjecanje je stvarno zabavno, a naučile smo puno i o poduzetništvu, zbog čega smo se i prijavile na natjecanje. Svaka od nas bi htjela imati nešto svoje pa smo htjele više naučiti o poduzetništvu i uvježbati se za budućnost – ističe. Mentoricom je vrlo zadovoljna jer je, kako kaže, bila vrlo susretljiva i pomagala im je kad je mogla. Osim videa, djevojke su trebale izraditi i poslovni plan te promotivne materijale – letak i spot. I Luciu su najviše podržavali roditelji koji su oduševljeni plasmanom.

– Profesorica nam je rekla da će nas na regionalnom natjecanju povezati s članovima drugih timova – navodi te dodaje da je odlično što će upoznati više ljudi, ali zasigurno i naučiti nešto novo. Regionalno natjecanje trebalo bi se održati 12. ili 13. svibnja, a vjerujemo da će djevojke i tamo ostvariti zapaženi rezultat.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!