Vrijedne učenice izradile zanimljive lutke na temu Ivaninih basni

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

NOVA RAČA – Područnu knjižnicu Nova Rača krasi izložba plošnih lutaka nazvana „I to je Ivana“ napravljena u čast Ivane Brlić Mažuranić i njezinih manje poznatih basni. Izložba je nastala suradnjom knjižnice i lutkarske skupine OŠ „Ivan Vitez Trnski“ Nova Rača. Posebne lutke izradile su učenice četvrtog razreda Lea Manjkaz i Julia Korpar uz pomoć svoje mentorice, učiteljice Anite Malek.

– Naša lutkarsko-dramska skupina trenutno broji sedam učenika, a najviše je djevojčica budući da nas je pandemijsko vrijeme odmaknulo od scenskog rada. Inače, djelujemo više od tridesetak godina kao izvannastavna skupina kroz koju su prošle mnoge generacije učenika – kaže Malek.

Nakon zavidnih brojki, otkrila nam je učiteljica nešto više o plošnim lutkama koje su učenice izrađivale. – Plošnim lutkama dodali smo zglobove zbog pokretljivosti, ali inače ona baš nije pokretljiva i privlačna za scenu. Međutim, ono što je zgodno kod nje je da je lako prenosiva. Odlučili smo izložbu posvetiti Ivani Brlić Mažuranić budući da je travanj, kada je izložba otvorena, mjesec kada je Ivana rođena. Zašto naziv „I to je Ivana“? Već sami naziv ukazuje na to da smo nešto htjeli istaknuti nešto što znamo da je Ivana, ali i nešto što ne znamo poput njezinih manje poznatih basni na koje se izložba svodila – navodi Malek.

U prijevodu, Ivana Brlić Mažuranić je osim svojih poznatih djela pisala i basne koje su također vrijedne spomena. Uz Ivanu, glavne zvijezde su spomenute učenice Lea i Julia.

– Naša lutkarska skupina radi sve. Kada treba izrađujemo lutke, radimo rekvizite, radimo s lutkom, ali i bez nje, igramo dramske i lutkarske igre. Budući da sam sada četvrti razred, a na lutkarsku sam skupinu krenula u drugom razredu – nemam neki preveliki staž. No, zanimljivo mi je istraživanje, volim posuđivati lutki svoj glas. Zanimljivo je kako na taj način oživljavam lutku, to nisam ja, to je lutka, ali ona pomoću mene postaje živa – kaže Lea.

Moramo priznati da ovo vrlo zanimljivo zvuči. S druge strane, staž Julie u lutkarstvu još je manji, ali ona u tome doista uživa. – U lutkarskoj sam skupini nešto više od mjesec dana. Odlučila sam se u skupinu pridružiti jer obožavam lutke, volim crtati i zapravo mi je lutkarstvo jedna od jačih strana. Pruža mi mogućnost za izradu lutaka, rekvizita, scenografije, kostima i drugoga – kaže Julia.

Foto: Narodna knjižnica Petar Preradović Bjelovar

Opisala nam je Julia i sami proces izrade plošnih lutaka. – Prije svega pročitamo priču ili tekst koji nam učiteljica da, a zatim se likovi koje želimo izraditi kao plošne lutke skiciraju onako kako zamišljamo te likove. Zatim skicu dajemo učiteljici koja od kartona skalpelom izrezuje dijelove lutaka. Lutke imaju zglobove, a uglavnom su to ruke, noge i glave. Zbog pokretljivosti – dijelovi se spajaju. Mi kao članice lutkarske skupine radimo ostalo, biramo različite boje kolaža i vrste papire. Sve zajedno lijepimo na karton nakon čega nastane lutka – priča Julia.

Obje sugovornice složile su se da je rad s lutkama pozitivno utjecao na njih s obzirom na cijelu epidemiološku situaciju i brojne uskraćene stvari kojima smo okruženi. Lea nam je rekla da joj je bilo zanimljivo, iako malo teže s obzirom na situaciju, no sve u svemu vrlo zabavno. Julii se toliko sviđaju lutke da ih radi i u slobodno vrijeme. – Ja sam se osjećala jako dobro i bila sam jako sretna da me učiteljica primila u skupinu. Jako mi se sviđa izrađivanje lutaka s učiteljicom i prijateljicama. Čak mi je jednom prijateljica došla doma pa smo izrađivale lutke u slobodno vrijeme. Baš to volim – rekla je Julia.

Moramo još naglasiti da zbog velike ljubaznosti i susretljivosti voditeljice knjižnice Mirjane Štelcer, svi koji posjete izložbu, koja traje do 20. svibnja, mogu zatražiti da knjižničarka pomoću plošnih lutki ispričati basnu. Bravo i za super knjižničarku! 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!