Žrtve nasilja ondje često prvi put progovore, ključno ih je dobro slušati

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR/VIROVITICA – Iako Bjelovarsko-bilogorska županija ima sklonište za žrtve nasilja, nema besplatnu S.O.S. liniju. To bi se uskoro trebalo promijeniti jer udruga Iris koja upravlja sigurnom kućom kroz projekt “Sigurna kuća – podizanje kvalitete psihosocijalne podrške i boravka” uvodi upravo takvu liniju. Stoga traže 12 volontera odnosno volonterki, a javiti se mogu osobe koje su punoljetne, etične, odgovorne i tolerantne.

-Bitno je samo da su empatični, da mogu na taj način nekako pomoći svakoj žrtvi koja nazove i koja traži da ju se uputi, da ju se sasluša i malo suosjećanja – kaže voditeljica bjelovarske sigurne kuće Iskrica Strčić.

Foto: VPŽ

Osobe koje rade na telefonskoj liniji za žrtve obiteljskog nasilja uz to što moraju baratati svim potrebnim informacijama, moraju moći i izgraditi povjerenje jer nerijetko je upravo poziv takvoj anonimnoj liniji mjesto na kojem žrtve prvi put progovaraju o onome što proživljavaju.

-O svom teškom životu je svakome teško govoriti tako da su u pozivima najčešće priče o tome što im se događa i tu je jako važnu da žrtvu ohrabrimo, da ju podržimo i damo joj do znanja da nam je stalo, ali nikako ne smijemo ući u fazu da joj dijelimo savjete – navodi Desa Kolesarić, predsjednica udruge S.O.S. Virovitica koja takvu liniju vodi već 21-nu godinu.

To nije lako jer se žrtva ne vidi, pa se puno toga mora zaključiti iz tona glasa, načina na koji je nešto rečeno. No, najvažnije je voditi se time da imamo dva uha, a jedna usta.

-Treba aktivno slušati i osobi koja nazove davati do znanja da ju čujemo. Vi možete imati nesvakidašnje pozive na S.O.S. telefon kada nastane šutnja. Tada se morate u tome snaći i dati do znanja da ste još uvijek tu – kaže Kolesarić.

Osobe koje žele volontirati na bjelovarskoj besplatnoj telefonskoj liniji se javiti mogu udruzi Iris, proći će potrebnu edukaciju, a po završetku volontiranja će dobiti potvrdu o tome kao i preporuku za posao.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!