Policija će posebno nadzirati motoriste i bicikliste

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Policijski službenici na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske će danas, 20. srpnja u vremenu od 16 do 24 sata tijekom kontrole prometa usmjeriti svoje aktivnosti u prvom redu na nadzor prekršaja motociklista, mopedista i sličnih kategorija vozila, te na prekršaje vozača bicikala.

Podsjećaju i savjetuju vozače motocikala i mopeda da motociklisti i mopedisti kao i putnici na njima moraju za vrijeme vožnje na cesti na glavi nositi propisanu, homologiranu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu, da moraju upravljati vozilom propisanom brzinom i na način kojim se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometaju drugi sudionici u prometu, a osobito nije dopušteno naglo povećavati brzinu kretanja ili se pa voziti se na jednom kotaču.

Manje je poznato da vozači motocikala ili mopeda ne smiju prevoziti osobe koje su pod utjecajem droga, lijekova ili ako u krvi imaju alkohola iznad 0,50 g/kg, bez obzira što te osobe ne upravljaju vozilom.

Na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine, a za vrijeme vožnje ne smije se slušati glazba ili drugi sadržaji koji umanjuju pažnju. Ako se dva ili više vozača mopeda ili motocikala kreću u skupini, moraju se kretati jedan iza drugoga, a ne jedan pored drugoga, ne smiju se pretjecati vozila ispred sebe s desne strane, što motociklisti i mopedisti često čine i zbog čega se često i događaju prometne nesreće.

Iz Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske podsjećaju i bicikliste da od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom. 

Policija koristi ovu priliku kako bi još jednom pozvali sve sudionike prometa, a posebno motocikliste i bicikliste, da poštujući prometne propise vode brigu o svojoj i sigurnosti drugih sudionika u prometu, te da svojim pozitivnim ponašanjem pridonesu povoljnom stanju sigurnosti u prometu. 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!