Odnos zaraženih i cijepljenih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je – sreća u nesreći!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Unatoč covid-busu koji stalno kruži po županiji, otvorenim vratima svih ispostava Zavoda za javno zdravstvo, cijepljenju po kramovima i koncertima, Bjelovarsko-bilogorska županija nikako da se pomakne s dna nacionalne ljestvice procijepljenosti. Prema najnovijim podacima, s cijepljenjem je u BBŽ završilo 38,5 posto odraslog stanovništva. Manji postotak ima jedino Splitsko-dalmatinska županija, gdje je procijepljeno 38,4 posto stanovništva, a u društvu s dna ljestvice je i Šibensko-kninska s 38,6 posto procijepljenih. Najbolji učinak i dalje drži Grad Zagreb s 52,9 posto, a tek nešto manje, točno 51 posto procijepljenih, ima Primorsko-goranska županija.

-Riječ je o podacima koji se odnose na građane koji su završili s cijepljenjem. Kad je riječ o odraslim građanima koji su primili prvu dozu cjepiva, njih je 42,2 posto, a među njima također ima onih koji su završili s cijepljenjem, što zbog toga što su primili cjepivo za koje je predviđena jedna doza, ili su ranije preboljeli covid – kaže dr. Grgić, dodajući kako je i njoj nevjerojatno da se BBŽ tako polako pomične na ljestvici cijepljenih, s obzirom da se na terenu cijepljenje provodi stalno. To, kaže dr. Grgić, potvrđuje i podatak kako je do sada u BBŽ utrošeno 68.801 doza cjepiva. Usporedbe radi, u Ličko-senjskoj županiji, potrošena je 31.248 doza, a u slučaju te županije to podrazumijeva 42,2 posto stanovništva.

Sreća u nesreći je što, unatoč niskoj procijepljenosti, u BBŽ ipak nema puno novozaraženih koronavirusom. Na to ne bi trebale utjecati niti gužve na ljetnim manifestacijama, poput nedavnog obilježavanja blagdana Velike Gospe u Novoj Rači.

-Slučajevi koje bilježimo ovih dana odnose se uglavnom na zaraze s mora, imali smo i slučajeve kod ljudi koji su stigli iz BiH te Makedonije, kao i jednu zaraženu osobu iz Italije. ‘Domaćih’ zaraza gotovo i nema, a vjerujem da ih neće biti niti nakon proslave u Novoj Rači. Naime, ondje je organizacija bila na dobroj razini. Postavljeni su punktovi za testiranja, na koncerte se moglo uz potvrdu o cijepljenju, misna slavlja održavana su na otvorenom, dok se u crkvi moglo pomoliti samo uz prethodnu dezinfekciju ruku i pridržavanje ostalih mjera. Stoga, vjerujem kako neće biti novih slučajeva zaraze, baš kao što ih nije bilo niti nakon Terezijane – kaže dr. Grgić. Koliko su njezina predviđanja točna, vidjet ćemo već za nekoliko dana.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!