Dan kad su granatirani Pakrac, Lipik…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U povijesti ovih prostora postoje datumi koje pamtimo iako bismo ih najradije zaboravili. Tako je i taj zloslutni dan -19. kolovoza 1991. Tog su dana artiljerijske napade pretrpjeli stanovnici Pakraca, Lipika i Orljavca. Materijalna šteta bila je ogromna, piše Miroslav Ivančić, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika.

Iako se još od početka ožujka znalo da smo u ratnom sukobu, nakon ovog artiljerijskog pa poslije i općeg napada svima je bilo jasno da nam predstoje teški dani. Velikosrpski projekt je na prostoru zapadne Slavonije imao neke svoje planove. Mlada hrvatska država i demokratska vlast imala je svoju mladost i odlučnost. Ostalo je povijest!

Upravo će ovdje taj projekt „velike Srbije“ već u prosincu doživjeti krah. Tu je agresor pretrpio prvi veliki vojni poraz, a naša garda prvi značajniji uspjeh!

Hrvatska je postala stvarnost. Cijenu koju smo platili je velika, ali kako vrijeme odmiče sve je jasnije koju je političku hrabrost, odlučnost i mudrost imala tadašnja vlast predvođena Franjom Tuđmanom. Ostaje činjenica kako su politički prvaci u Požegi, Pakracu i Lipiku dali sve za domovinu. Brojni branitelji također.

Nikada to ne smijemo zaboraviti. Ne samo zbog njih, nego i zbog sebe i naše djece, ali i zbog onih koji će sutra doći.

Zbog toga treba znati što je to bilo 19. kolovoza 1991., zaključuje Ivančić!


PODIJELI S PRIJATELJIMA!