Što kad necijepljena medicinska sestra zarazi pacijenta? Tko će platiti odštetu?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kao bomba odjeknula je ovih dana najava kako bi neke zdravstvene ustanove mogle od svojih zaposlenika koji se nisu cijepili protiv koronavirusa tražiti odštetu u slučaju da one same istu moraju platiti pacijentima koji se zaraze u istoj zdravstvenoj ustanovi i zbog toga se odluče na podizanje tužbi. Iako se u javnosti još uvijek vode rasprave o tome ima li uopće pravnog temelja za takve za takve poteze, sve je više onih koji drže da – ima. Među njima je i Hrvatska komora medicinskih sestara, čiji predsjednik Mario Gazić pojašnjava kako u slučaju određenih sudskih procesa zbog zaraze kod pacijenata, komplikacija ili, u najgorem slučaju, smrtnog ishoda, odštetu tužiteljima uvijek plaća zdravstvena ustanova.

-Međutim, isto tako postoji i regresno pravo poslodavca da onda zatraži naknadu od te osobe koja je, primjerice, uzrokovala ili prenijela zarazu pacijentu. Dakle, ta pravna mogućnost postoji i to je jedan od razloga zbog kojih Komora stalno poziva medicinske sestre da se cijepe protiv covida. Na taj način bi se izbjegla mogućnost da se uopće nađu u takvoj situaciji – tumači Gazić koji drži kako je cijepljenje moralna odgovornost zdravstvenih djelatnika prema pacijentima. Naime, prije hospitalizacije, svi se pacijenti podvrgavaju testiranju i dolaze u bolnicu zdravi. Stoga je logično da očekuju da ih i u zdravstvenim ustanovama dočeka zdravo osoblje, smatra Gazić.

-Procijepljena medicinska sestra štiti, ne samo sebe, već i pacijenta, a mi smo tu u interesu zaštite pacijenata – kaže naš sugovornik.

Iako je i sam cijepljen i zagovara cijepljenje, povjerenik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi u bjelovarskoj Općoj bolnici Miroslav Pranjić, drži kako je najava ovakvih tužbi obično zastrašivanje zaposlenih u zdravstvenom sustavu.

-Nije mi jasno zašto Vlada i država na ovaj način vrše pritisak na ljude. Mogli su, kao što to učinjeno u Francuskoj, jednostavno odrediti da cijepljenje bude obvezno za sve zaposlene u zdravstvu – smatra Pranjić, dodajući kako za sada o tužbama i eventualnoj odgovornosti necijepljenih zaposlenika za moguće zaraze pacijenata konkretnih razgovora u bolnici nije bilo. No, poručuje Pranjić, ukoliko dođe do takvih situacija, sindikat će stati iza zaposlenih i maksimalno im pomoći. No, problem je, smatra Pranjić, što je u čitavoj priči još uvijek puno toga nedorečeno.

-Kako će se na sudu dokazivati tko je kriv za zarazu? Pacijent koji dolazi u bolnicu u kontaktu je s više zaposlenika, od liječnika, preko medicinskih sestara, do drugog bolničkog osoblja. Sve je to dvojbeno – smatra Pranjić.

Priznaje kako problema ne bi bilo da se svi jednostavno cijepe. No, to nije slučaj. Prema posljednjim podacima, cijepljeno je oko 70 posto radno aktivnih zdravstvenih djelatnika. U tu statistiku nisu ubrojeni zaposlenici koji iz nekog razloga, kao što je, primjerice, porodiljni dopust ili bolovanje, u ovom trenutku ne rade. To nije dovoljno, poručuje Mario Gazić, koji drži kako bi postotak trebao narasti bar na 90 posto. Hoće li do toga zaista doći, teško je predvidjeti, no nadu budi činjenica da broj zainteresiranih za cijepljenje s dolaskom jeseni, krajem godišnjih odmora i rastom broja novozaraženih covidom – blago raste.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!