Roberta je treće šampionsko grlo iz iste staje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Vrhunac Državne stočarske izložbe 28. Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma bila je dodjela šampionskih zvona, a nakon što je jučer dodijeljeno ono u holstein pasmini, danas je proglašena i najbolja simentalka. Titulu najbolje krave simentalske pasmine ponijela je Roberta vlasnika Tomislava Bukala iz Prašćevca kod Farkaševca.

-To je jedna posebna životinja, dolazi iz kolekcije starijih krava, ima četiri teljenja i sada je peti put u laktaciji, a šesti put je bređa. Ona je jako dobrog okvira, mišićavosti i svega onoga što šampionku čini – opisuje Robertu ponosan vlasnik Tomislav Bukal.

Izložba simentalske pasmine goveda

Roberta je inače treća šampionka s Bukalovog gospodarstva. Tu su titulu prije nje ponijele Bambi i Rale, a tajna je, otkriva Tomislav, u trudu i radu, a najbolje životinje se uvijek izdvoje jer su drugačije od drugih. Osvajanje šampionskog zvona za njega je nagrada za sve i potvrda da su s proizvodnjom došli do vrhunca. Na gospodarstvu imaju 80 muznih krava s oko 1500 do 1600 litara dnevno proizvodnje, a unatoč brojnim opterećenjima koja tište taj sektor u mljekarstvu ga drže volja i ljubav. Njegov sin, Nikola koji je i predvodio pobjedničko, šampionsko grlo bi ipak volio da su uvjeti bolji, u prvom redu cijena mlijeka koja je pogotovo u svjetlu poskupljenja hrane preniska.

-Mislim da bi trebalo povećati otkupnu cijenu mlijeka i da bi se na taj način više mladih možda vratilo poljoprivredi i stočarstvu – kaže Nikola.

Ni cijene mesa ne prate povećanje ulaznih troškova tako da je opstanak u mljekarstvu borba.

-Teško je krpati kraj s krajem, svaki mjesec moramo svaštariti – priča mladi farmer.

Danas su Bukali ipak imali razloga za slavlje jer se kući vraćaju sa šampionskim zvonom, a puni ponosa se u svoj Predavac mogu vratiti i Rajakovići jer je njihova Nina dobila počasno priznanje i posebno zvono za životnu proizvodnju.

-Nina ima 18 godina, dva puta je bila šampionka, četiri puta imala prvu nagradu. Dala je puno mlijeka, sigurno više od sto tisuća litara, ima puno kćeri, unuka, praunuka i ona je jedina u štali mezimica – opisuje ne bez emocija svoju Ninu Dušanka Rajaković.

Nina, simentalka s počasnim priznanjem i njena vlasnica Dušanka Rajaković

Njena Nina je zaradila pljesak publike koja se redom u aukcijskoj dvorani digla na noge jer jedno takvo grlo to i zaslužuje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!