Žrtve nasilja napokon dobivaju besplatnu telefonsku pomoć

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – 18 godina nakon otvaranja sigurne kuće za žene i djecu žrtve nasilja u Bjelovaru je ovog tjedna proradila besplatna telefonska linija za žrtve nasilja. Udruga Iris koja vodi sklonište je i do sada imala liniju pomoći, ali ona nije bila besplatna, a pokazalo se i da nije dovoljno pristupačna.

-Žrtve možda nisu znale na koji način doći do linije za savjetovanje, eventualno ako ih se uputilo u Centrima za socijalnu skrb ili Obiteljskom centru, a moguće da nisu same imale pristup internetu ili određenim mjestima gdje bi mogle doći do informacije – kaže voditeljica Sigurne kuće Iskrica Strčić.

Sada sve potrebne informacije mogu dobiti na besplatnoj S.O.S. liniji na broj 0800 200 033. Linija za sada radi utorkom od 9 do 13 i četvrtkom od 16 do 20 sati, a po potrebi će raditi i vikendom. Na liniji radi sedmero educiranih volontera i volonterki, a ona je sigurno mjesto na kojem žrtve mogu ispričati svoju priču. Najvažnije je, ističe Strčić, da se žrtvu sasluša i da joj se ne nameću rješenja već da se pusti da ona sama odredi tempo.

-Žrtvi svakako treba da ju netko posluša, da podijeli svoju priču bez sugestija, bez uputa, soljenja i dijeljenja pameti. Ona samo treba prostor da svoju priču podijeli, taj dio će ju već osnažiti i ona će sama sebe bolje čuti – napominje Strčić.

Po potrebi će dobiti i stručnu pravnu i psihosocijalnu pomoć, a svi mogu nazvati bez zadrške, straha i srama.

-Slobodno neka nam se obrate, makar da samo porazgovaraju o situaciji. Ovdje smo za vas i jako se veselimo tome što smo uspjeli uspostaviti besplatnu S.O.S. liniju kroz projekt. To je nešto što je potrebno već niz godina i drago nam je da smo uspjeli ispuniti tu našu želju – ističe Strčić.

Besplatna S.O.S. linija je dio EU projekta “Sigurna kuća – podizanje kvalitete psihosocijalne podrške i boravka”. Broj na koji se utorkom od 9 do 13 i četvrtkom od 16 do 20 sati može nazvati je 0800 200 033.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!