Bjelovarski genijalci izmislili “tenk” za poljoprivrednike i dali novu dimenziju popularnoj društvenoj igri

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić ugostio je mlade inovatore kako bi im čestitao na odličnim rezultatima na prestižnim natjecanjima. S njim su razgovarali članovi Udruge informatičara Jan Rastović i Mateo Šelj koji su osvojili Grand Prix i Zlatnu medalju na 19. Međunarodnoj izložbi inovacija – Arca 2021 i njihov mentor Branko Raičković te studenti mehatronike Veleučilišta u Bjelovaru Karlo Pušić, Vedran Josić, Domagoj Mihaljević i Petar Milovac iz ekipe Maratonci koji su na Lumen Engineeringu osvojili treće mjesto. Župan je naglasio kako ne sumnja u njihov daljnji uspjeh.

– Kada govorimo o gospodarskom i ekonomskom razvoju, koji nam je jedan od vodećih ciljeva, on je neostvariv bez inovacija koje su i jedan od preduvjeta za društveni napredak. Vi ste to uočili u ranoj dobi i krenuli putem stvaranja boljih uvjeta za život cjelokupnog društva. Imate viziju, znate što želite i kako to ostvariti. Ovi vaši projekti dobar su pokazatelj da naše društvo itekako može računati na vas – istaknuo je.

Mateo Šelj i Jan Rastović iz Udruge informatičara Bjelovarsko-bilogorske županije pobijedili su na izložbi inovacija s radom Križić-Kružić Pro Max. Pojasnili su o čemu se radi.

– Naša ideja je bila da obnovimo već postojeću igru u suvremenom dobu. Projekt se sastoji od ploče od pleksiglasa, OLED i LCD ekrana, puno žica i otpornika, dva Arduina… koristili smo tranzistore jer naši Arduini ne daju dovoljan napon da bi LEDice dovoljno jako svijetlile, pa smo uz pomoć tranzistora malo pojačali taj napon – pojasnili su.

Karlo Pušić predstavio je svoju ekipu – Maratonce, koji su na najvećem studentskom natjecanju iz područja elektrotehnike predstavili robot Alter koji pomaže poljoprivrednicima te ispričao više o njihovom izumu.

– Alter je pomoćnik u poljoprivredi, to je autonomni tenk koji se vozi po polju. Ima visok stupanj autonomije i može se sam orijentirati putem GPS-a ili putem okoline kako bi se snalazio primjerice u vinogradu ili po nekoj parceli u polju – objašnjava. Alter na sebi ima sondu koja mjeri pH vrijednost tla, a može se koristiti za špricanje u vinogradarstvu. Župan Marušić na kraju je svima poželio puno uspjeha u daljnjem radu u STEM području.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!