Mogu li psi biti vegetarijanci?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Prije nekoliko dana pojavila se vijest kako vlasnicima pasa u Velikoj Britaniji koji ih žele hraniti isključivo namirnicama biljnog podrijetla prijeti kazna od 175 tisuća kuna, a mogli bi završiti i u zatvoru. Osim toga, kućni ljubimci mogu im se oduzeti, a može im se i trajno zabraniti posjedovanje životinja. Naime, prema britanskom Zakonu o dobrobiti životinja iz 2006. psi se moraju hraniti prikladnom hranom. Premda se u smjernicama ne spominje izričito vegetarijanska prehrana, važna je odrednica da prehrana psa mora zadovoljiti sve njegove prehrambene potrebe. Može li vegetarijanska prehrana zadovoljiti sve dnevne potrebe psa, upitali smo veterinarku Nikolinu Tuškan iz Veterinarske stanice Bjelovar.

-Vegetarijanska prehrana kod pasa ne može zadovoljiti sve njihove potrebe, a ako sami želite pripremati hranu doma za svog psa jako je teško pogoditi prehranu koji će zadovoljiti sve vitaminske i mineralne potrebe. Ako se upuštate u tako nešto, onda bi se svakako trebali javiti nutricionistu za životinje, oni imaju posebne programe u koje unose sve namirnice koje ćete davati svom psu. Prema tome izračunavaju točne gramaže, odnosno količine hrane koje biste trebali staviti u jedan obrok da bi u tom obroku pas zadovoljio sve svoje potrebe – navodi. To je dosta komplicirano, no neki se vlasnici ipak odlučuju na takav potez.

-Danas je moderno da ljudi istražuju razne mogućnosti prehrane za sebe, pa tako i za svoje kućne ljubimce, prvenstveno pse. Ima onih koji su krenuli u tom smjeru i preferiraju vegetarijansku prehranu za svoje ljubimce, ali što se tiče nekog stručnog stajališta i struke, mi kao veterinari nikako ne preporučujemo vegetarijansku prehranu za pse. Prema samoj građi probavnog sustava psa jasno je da psi izvorno nisu vegetarijanci. Oni su uz čovjeka postali svežderi, ali vegetarijanska prehrana nikako nije za pse – smatra. Pseće vegetarijanstvo može pomoći kod nekih bolesti, primjerice kod alergija budući da su psi često alergični na neke od animalnih proteina, posebice na piletinu i govedinu.

-Kod takvih stanja vlasnici pokušavaju s vegetarijanskom prehranom, no moje je stajalište da to nije nužno jer danas ima puno antialergijskih komercijalnih hrana. One su i dalje na životinjskom proteinu, ali on je toliko malen da ne izaziva alergije pa nije nužno ići prema vegetarijanstvu – pojašnjava.

Ima li u Bjelovaru vlasnika koji svoje ljubimce hrane vegetarijanskom prehranom, upitali smo voditeljicu bjelovarskog Hop shopa, Ivanu Želimorski.

-Nema puno vlasnika koji imaju pse vegetarijance. Mi imamo dva kupca koji psima uzimaju takvu hranu, a njihovi su psi alergični na sve animalne proteine, na sve vrste mesa. Oni koji imaju potrebe za tim baziraju se na veganskim konzervama koje u sebi nemaju nikakvih životinjskih proteina i masnoća. Imamo malo upita oko toga i sretni smo da smo uspjeli nabaviti asortiman i za njihove potrebe – naglašava.

Kako je već navedeno, takva prehrana nije dobra ideja zbog same građe probavnog sustava pasa, ali i zbog toga što psi ne mogu dobiti sve aminokiseline iz vegetarijanske prehrane.

-Moja poruka vlasnicima je da, ako se upuštaju u prehranu sa smanjenom količinom mesa ili bez mesa, svakako se trebaju javiti nekom od stručnjaka koji će im pomoći u tome, da nikako ne bi trebali ići sami u taj projekt – savjetuje veterinarka Tuškan.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!