Neovisna revizorska tvrtka ‘češlja’ pet županijskih tvrtki i ustanova

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Na samom početku mandata na čelu Županije Marko Marušić najavio je reviziju poslovanja u županijskim tvrtkama i ustanovama. Nakon što se prilikom sastavljanja konsolidiranog polugodišnjeg proračunskog izvješća za ovu godinu utvrdio manjak prihoda od 155 milijuna kuna, postalo je jasno kako je revizija, prva takva kontrola u povijesti Županije, nužna. Za taj je posao Županija angažirala neovisne stručnjake iz zagrebačke tvrtke Mazars Hrvatska iz Zagreba čije usluge će platiti 200 tisuća kuna. Za početak su ih poslali u Opću bolnicu, Bjelovarski sajam, JURU BBŽ, Suvenir Arbor i Dom za starije i nemoćne osobe Bjelovar.

-Neovisnu reviziju smo angažirali jer su nam već u startu stizali signali o nekim čudnim i bizarnim situacijama i dvojbenim financijskim podacima u županijskim ustanovama i tvrtkama. Revizija u spomenutim ustanovama i tvrtkama traje, izvješća još čekamo, a nakon toga ćemo vidjeti što nam je činiti – kratko je ‘češljnje’ prokomentirao bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.

O bizarnim i upitnim situacijama u gotovo svim spomenutim ustanovama i poduzećima pisali smo ranije i na našem portalu. Sudeći prema informacijama o poslovanju koje su do sada iscurile u javnost, revizori bi najviše posla mogli imati u Općoj bolnici Bjelovar koja godinama muku muči s financijama, da bi situacija kulminirala u posljednjem mandatu župana Damira Bajsa, kada se krenulo u izgradnju nove bolnice. Taj su projekt od samog početka pratile nelogičnosti. Prvotno je procijenjen na oko 160 milijuna, da bi na kraju bolnica i Županija prihvatile čak 107 milijuna kuna veću ponudu za izvođenje radova. No, ni to nije bilo dovoljno pa su troškovi dodatno rasli, za oko 3 milijuna kuna, a pravdali su se sumnjivim aneksima ugovora. Od početka izgradnje potpisano je desetak takvih ugovora. Bivši ravnatelj Ali Allouch tvrdio je kako se sve radilo u skladu sa zakonom i propisima, dok je nova v.d. ravnateljica Ivanka Fehir Radanović priznala kako stanje koje ju je zateklo na novom radnom mjestu nije bajno. Inače, izgradnju nove zgrade bolnica financira sama, za što se kreditno zadužila uz blagoslov bivše županijske većine. Jedinstven slučaj u Hrvatskoj i definitivno će biti zanimljivo vidjeti što će o spomenutim financijskim zavrzlamama imati za kazati revizori.

Posla revizorima neće nedostajati ni na Bjelovarskom sajmu čija financijska izvješća su se posljednjih godina skrivala od Županijske skupštine. Ove godine u javnost su isplivale priče o smanjenju plaća zaposlenicima kojima je bivši direktor Davorin Posavac navodno zabranio na dolaze na Sajam tijekom krize. Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak posljednjih nekoliko godina ukazivao je na niz nepravilnosti u toj tvrtci čiji suvlasnici su Grad i Županija – od sporova s radnicima koji je tvrtka vodila i gubila, preko misterija s nestalim službenim automobilima, do kreditnih zaduženja koje Grad nije odobrio. Revizorima bi u raspetljavanju ove priče trebao pomoći novi v.d. direktor Zlatko Salaj.

Posebna priča je i Javna ustanova Razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije na čelu koje je nedavno bivšu ravnateljicu Slobodanku Čalić zamijenila Snježana Bogović Bradvica. Novo Upravno vijeće već je na prve dvije sjednice uočilo niz nelogičnosti, od banalnih grešaka u osnivačkim aktima, preko enormnog rasta troškova za intelektualne usluge i medijsko oglašavanje, pa sve do činjenice da je JURA obavljala poslove za koje nije ovlaštena, kao što su izrade projekata za udruge. Predsjednik Upravnog vijeća Kristijan Kalamiza o svemu je obavijestio župana koji je, uz neovisnu reviziju koja je u tijeku, najavio i izvanrednu kontrolu Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU).

A revizija bi trebala utvrditi i je li bilo malverzacija s trošenjem europskog novca u Domu za starije i nemoćne osobe Bjelovar koji posljednje dvije godine vodi bivša županijska pročelnica za zdravstvo i socijalu Jasmina Radojčić. Ona sama je za naš portal priznala kako je novac namijenjen energetskoj obnovi doma koristila za plaće zaposlenika. Da je Dom u financijskim problemima, potvrđuje i činjenica da se ravnateljica nedavno kreditno zadužila za 2,6 milijuna kuna. Ustanova će taj kredit otplaćivati idućih deset godina.

I na kraju, Suvenir Arbor, ustanova za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, koju vodi nekadašnji dožupan Alen Baščevan koji je na posljednjoj sjednici Županijske skupštine, podnoseći informaciju o poslovanju ustanove, istaknuo kako je ona izašla iz problema te posljednjih nekoliko godina posluje pozitivno. Ipak, nekim vijećnicima nisu bile jasne stavke vezane uz prihode i rashode, a zamjerili su mu što je informaciju o poslovanju ponudio na tri lista papira. Revizorima će Baščevan, po svemu sudeći, na uvid morati priložiti malo poveći snop papira, nakon čega će se znati imaju li priče o odličnom poslovanju pokriće.

Još uvijek se ne zna kada će revizija biti završena, no rezultate je nova županijska vlast obećala podijeliti s javnošću.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!