HZZO: Ustanove su znale da će morati vratiti novac koji su dobile za otežane uvjete rada u pandemiji

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ZAGREB/BJELOVAR – Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje reagirali su na tekst ‘Zašto Dom zdravlja i Zavod za javno zdravstvo HZZO-u moraju vratiti 620 tisuća kuna’ koji smo na našem portalu objavili 21. studenoga. Tekst možete pročitati OVDJE, a reagiranje prenosimo u nastavku.

U tekstu od 21. studenoga navedeno je kako županijski Dom zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije i Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko – bilogorske županije zajedno moraju vratiti 620 kuna HZZO-u, iznos koji su prošle godine ustanove dobile za rad u otežanim uvjetima epidemije (pomoć u covid-krizi), no kroz račune nisu opravdale uplaćena sredstva.

U objavljenom tekstu navedena je izjava v.d. ravnatelja Doma zdravlja Josipa Rajkovića koji tvrdi da „niti u jednom trenutku nije bilo govora o tome da će se spomenuti novac morat vratiti, što im je kasnije otežalo poslovanje“, a sličan problem ima i Zavod za javno zdravstvo koji je dobio 142 tisuće kuna za provođenja PCR testiranja, uz činjenicu da Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije niti ne provodi PCR testiranja.

HZZO je obavijestio svoje Područne službe i Regionalne urede o načinu vraćanja isplaćene razlike novčanih sredstava, uvažavajući njihove realne mogućnosti i izvršenost poslova.  

Ističemo da je HZZO osnovom „Odluke o načinu plaćanja ugovornih partnera HZZO-a za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2“  ugovornim partnerima avansno doznačio sredstva koja su im omogućila normalno poslovanje. HZZO ugovornim  subjektima doznačuje novčana sredstva sukladno sklopljenim ugovorima osnovom izvršenja ugovorene zdravstvene zaštite, a iznimno je avansno doznačavao početkom epidemije dok se zdravstveni sustav prilagođavao radu u novim uvjetima.

HZZO je dao uputu svojim Područnim službama i Regionalnim uredima da zajedno s ugovornim partnerima utvrde plan pravdanja / vraćanja novčanih sredstva, vodeći računa o uvjetima poslovanja i izvršenosti ugovorene zdravstvene zaštite.

Isto tako, uputa je da se prilikom utvrđivanja plana vraćanja sredstva vodi računa da se navedenim planom nipošto ne ugrozi kontinuitet i dostupnost provođenja zdravstvene zaštite osiguranim osobama HZZO-a dovođenjem ugovornih partnera u nepovoljnu financijsku situaciju zbog možebitnih umanjenja sredstava.

 

S poštovanjem,

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!