Nova aplikacija otkrila koliko je točno županijskih milijuna isplaćeno tvrtki šogora bivšeg dožupana Alića

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Duže od mjesec i pol dana trebalo je krajem ovoga proljeća školama s područja Bjelovarsko-bilogorske županije da odgovore na jednostavan upit našeg portala – koliko su u posljednjih osam godina uložili u opremanje svojih objekata namještajem i koliko je pritom plaćeno tvrtci Interprodizajn d.o.o. iz Čazme. Riječ je, podsjetimo, o tvrtci Željka Horvatinovića, šogora tadašnjeg bjelovarsko-bilogorskog dožupana Nevena Alića. Nakon mjesec i pol ‘natezanja’ sa školama, pozivanja na Zakon o pravu na pristup informacijama, slanja požurnica i dopuna upita, sve su škole konačno odgovorile. Zbrajanjem svih ustupljenih iznosa, izračunali smo kako je Interprodizajnu u spomenutom razdoblju isplaćeno oko 2,2 milijuna kuna.

Danas je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji predstavljena aplikacija ‘Otvorena županija’ u kojoj se, uz samo nekoliko klikova, može vidjeti koliko je u posljednje četiri godine s računa Županije i povezanih ustanova novca isplaćeno pojedinim subjektima. Pa tako i Interprodizajnu. Ukupna brojka, i to za duplo manje vremensko razdoblje od onoga na koje se odnosilo naše istraživanje, je i veća od naše prvotne računice.

Tako ondje, crno na bijelo, stoji kako je čazmanskoj tvrtci u posljednje četiri godine, isplaćeno skoro tri milijuna kuna. Točnije, 2.961.403,48 kuna. Usporedbe radi, izvukli smo podatke i za druge dobavljače i proizvođače namještaja s kojima je u spomenutom razdoblju surađivala Županija. Ti su iznosi daleko manji. Tako je, primjerice, VIK Iveralima za robu i usluge u četiri godine isplaćeno 243.576,90 kuna, DS Dizajnu 88.443,32, a Javoru 58.213,42 kuna.

Podsjetimo, temu o isplatama novca županijskih poreznih obveznika tvrtci Alićevog šogora otvorili smo nakon što su nam se neki ravnatelji županijskih škola požalili da kod opremanja škola moraju uzimati robu baš od te tvrtke. Ispričali su nam kako je te poslove dogovarao upravo Neven Alić te inzistirao da se namještaj za škole uzima od njegovog šogora. Nabava namještaja od Interprodizajna išla je preko škola jer sama Županija nije smjela direktno surađivati s tvrtkom zbog rodbinskih veza Alića i Horvatinovića, o čemu su javnost izvijestili i putem službene internetske stranice.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!