Vršnjačko nasilje u doba korone

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

PAKRAC – Povodom obilježavanja Dana ružičastih majica, odnosno Dana borbe protiv vršnjačkoga nasilja koji se od 2017. godine obilježava kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja u prostoru Osnovne škole braće Radića Pakrac 23. veljače je održana završna konferencija   znanstveno – istraživačkog projekta „Vršnjačko nasilje u doba koronakrize“. Naime, Osnovna škola braće Radića Pakrac i Ministarstvo unutarnjih poslova, odnosno Policijska uprava požeško-slavonska od listopada pa do prosinca 2021. godine partnerski su provodili ovaj preventivno-istraživački projekt.

Istraživanje je osmišljeno od strane OŠ Pakrac uz suradnju Policijske uprave Požeško-slavonske županije, a na jučerašnjoj su početnoj konferenciji uz pedagoginju prof. Željku Maic koja je voditeljica projekta prisutni bili i drugi suradnici i članovi istraživačkog tima; Miro Miličević, dipl. krim. i dr. sc. Goran Matijević iz PU Požeško-slavonske županije te dipl. uč. Vlatka Bakarić učiteljica informatike u pakračkoj matičnoj osnovnoj školi, kao i drugi djelatnici pakračke škole koji će sudjelovati u provedbi istraživanja. Praktični cilj istraživanja bio je identificirati osnovne aspekte problema i pojavne oblike vršnjačkoga nasilja u ovoj školi, a napose za vrijeme trajanja koronakrize. Kako je istaknuto, dobiveni rezultati biti će temelj  za realizaciju budućih preventivnih aktivnosti i projekata, odnosno za  osmišljavanje programa mjera za sprečavanje i suzbijanje vršnjačkoga  nasilja koje škola provodi samostalno ili u suradnji s policijskom upravom ili s drugim institucijama koje imaju isti cilj.

Ovo je ujedno i jedinstveni istraživački projekt takve vrste koji, osim što nam pruža uvid u kojoj su mjeri prisutni razni oblici nasilja (fizičko, psihičko, socijalno, ekonomsko, elektroničko i seksualno) među ciljanom skupinom učenika od 4. do 8. razreda matične i područne škole, ima i dodatnu težinu zbog činjenice da je da je posljednje istraživanje takve vrste u Hrvatskoj provedeno od strane Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba davne 2003. godine.

Ono što je istaknuto kao jedan od osnovnih problema istraživanja koje je predstavljeno jest da se vršnjačko nasilje najčešće događa u ciljanoj skupini koja je bila predmet istraživanja, odnosno učenici od 4. do 8 razreda osnovne škole, kao i to da se agresivno ponašanje stječe rano i teško se mijenja ako je još uvijek postojano u dobi od osam godina. Stoga je osnovni cilj ovog istraživanja bio podići razinu svijesti o vršnjačkom nasilju kod sudionika, prepoznati koji su oblici nasilja prisutni i odrediti psihološke profile počinitelja i žrtvi. Praktični cilj istraživanja bio je da njegovi rezultati budu temelj za realizaciju budućih projektnih aktivnosti u vidu programa za sprječavanje i suzbijanje vršnjačkog nasilja koje škola provodi u suradnji s drugim subjektima, ponajprije s policijom ili samostalno, ali treba biti od koristi lokalnoj i široj zajednici za planiranje i provođenje zaštite i prevencije kod djece.

U istraživanju je uz polaznike matične i područnih škola te djelatnike pakračke osnovne škole sudjelovalo i više od dvadeset pripadnika PU požeško-slavonske. Istraživanje se vršilo anketnim upitnikom za učenike, nastavno osoblje i policijske službenike i to pitanjima otvorenog zatvorenog i kombiniranog tipa, a prikupljeni podaci su se obrađivali metodama statističke analize i uvršteni su u finalno izvješće.

Otvorenje konferencije upriličeno je uz nastup školskog benda, a iz opravdanih razloga zbog kojih nisu mogli nazočiti događaju, pročitano je i pismo potpore potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske Borisa Miloševića te ravnateljice pakračke osnovne škole Sanje Delač.

Konferenciji je nazočila pročelnica Ureda Grada Pakraca Ivana Šušnjić, kao i požeško-slavonski dožupan Ferdinand Troha, policijski službenik prevencije Ravnateljstva policije Dražen Laklija te državni tajnik Ministarstva znanosti i obzovanja Tomislav Paljak. Svi su oni izrazili podršku i pri tome čestitali istraživačkom timu ovoga projekta, a dožupan Troha je ovom prigodom naglasio kako nasilje nema opravdanja. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!