Putem društvene mreže prevario 44-godišnjakinju za više tisuća kuna

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Unazad nekoliko dana nepoznati počinitelj je preko društvene mreže stupio u kontakt s oštećenom 44-godišnjakinjom, predstavio se kao zaposlenik jedne tvrtke te s oštećenom dogovorio da će na njezinu adresu dostaviti svoju ušteđevinu koja je veće novčane vrijednosti jer se ima namjeru doseliti u Hrvatsku. Potom se oštećenoj javila osoba koja se predstavila kao agent osobe s kojom je oštećena komunicirala te ju tražila da uplati određeni novčani iznos na ime pristojbe diplomatskog carinjenja pošiljke, što je ista i učinila te naknadno shvatila da je prevarena za više tisuća kuna – naveli su iz PU koprivničko-križevačke.

Policijski službenici provode kriminalističko istraživanje, a nadležnom državnom odvjetništvu će biti dostavljena kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja.

Policija upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.

Za prijevaru je značajno da počinitelj postupa s namjerom da sebi ili drugome pribavi imovinsku korist, dovede nekog u zabludu lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica ili da ga održava u toj zabludi i time ga navede da na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini. Osim osnovnog kaznenog djela prijevare, postoje i drugi oblici kao što su: „lanci sreće“, računalne prijevare, prijevare kod kojih se ne stječe imovinska korist već se samo radi šteta drugome i slično.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!