OŠ Sirač ima najljepši vrt u Hrvatskoj! Učenici su ponosni, no često i dekoncentrirani zbog njegove ljepote

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

SIRAČ – Osnovna škola Sirač ima najljepši vrt u Hrvatskoj! Naime, odlučilo je tako povjerenstvo Hrvatske radiotelevizije koje je uz pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja, predstavnicima Osnovne škole i Općine Sirač dodijelilo zlatnu povelju za najljepši vrt u Hrvatskoj za 2021. godinu. Nije do povelje bilo lako doći jer radi se o godinama i godinama rada i uljepšavanja vrta koji stoji na ponos cijelom Siraču.

– Škola je sagrađena davne 1972. godine. Tadašnji učitelj biologije je s generacijom koja je krenula u novu novcatu školu odlučio napraviti nešto posebno. Naime, krenuli su sa sadnjom drveća, a svaki učenik je trebao posaditi jedno drvo. Godinama drveće je raslo, a oko škole je narastao prekrasan park – kaže ravnateljica Marija Pavičić.

Poslije Domovinskog rata počelo je uređenje školskog parka.

– Mi smo dosta stradali u Domovinskom ratu. Bio je u krugu škole i unprofor. Ustvari tada se začela ideja da obogatimo naš okoliš, doista je to stvarano dugi niz godina – rekla je.

Naposljetku, 2005. godine OŠ Sirač prvi puta je sudjelovala na natječaju “Slušaj kako zemlja diše”.

– Tada smo dobili jednu od nagrada koja je bila upravo namijenjena za poboljšanje ratom uništenog područja, vrtova, okoliša škole. Rasli smo dalje i razvijali se. Počeli smo saditi i ljekovito bilje, cvijeće, ali smo tijekom godina nastojali i oplemeniti taj prostor – rekla je ravnateljica.

Siračka osnovna škola morala je biti uporna u svom uljepšavanju vrta jer izazovi ih kroz godine nisu zaobilazili.

– Imali smo i poplavu koja nam je uništila sav trud. Poslije toga smo 2017. na 2018. imali i energetsku obnovu škole pa smo opet jedan dio ponovno uređivali. Zatim 2019., s obzirom na to da smo jedna od EKO škola, radili smo na energetskoj učinkovitosti na zelenom pojasu – kaže.

Posebnost ovog najljepšeg školskog vrta je ta što u njemu sudjeluju i mještani, a ne samo učenici i djelatnici škole, navodi Tihana Tukara, učiteljica i jedna od voditeljica školskog vrta.

– Budući da je to mala škola u malom mjestu s malom sredinom, nekako su vjerojatno mještani Sirača prepoznali vrt kao nešto na čemu bi mogli raditi zajedno i gdje bi se postigla međugeneracijska solidarnost. U uređenju okoliša sudjeluju i učenici, i vrtićarci i njihovi roditelji, a dolaze nam pomagati i oni mještani koji nemaju djecu u školi i koji su možda u mirovini. Sami se nude, mi ni ne pitamo – kaže Tukara.

Svi Siračani ponovni su na svoj školski vrt, ali tko može biti ponosniji od djece koja tu školu pohađaju.

– Kada izađemo s djecom u školski park, oni vide da je to nešto lijepo gdje se mogu opustiti, igrati, ako netko ima hrabrosti da se i popne na neko drvo. Iskoristimo priliku da djecu i naučimo vrstama drveća jer zaista imamo svega – listopadnog drveća, vazdazelenog, ljekovitog bilja, starinskog cvijeća. Šaroliko je stvarno – dodaje.

Tako lijep i poseban, školski vrt Osnovne škole Sirač kao da šapatom priziva učenike da izađu.

– Naša škola je smještena na prekrasnom mjestu jer je u sredini naselja, a opet je u nekoj posebnoj oazi. Nije okružena niti jednom prometnicom, imamo i rijeku Bijelu pored škole. Zaista se radi o ogromnoj površini parka. Kada djeca kroz prozor gledaju vide park, a ne kuće, ulice, automobile. To zove djecu da izađu van, pogotovo sada kada je sunce izašlo. Posebno je malene teško motivirati da budu na nastavi jer samo čekaju kako bi izašli – navodi Tukara.

Znaju mališani prepoznati ljepotu, ali treba naglasiti da se za tu ljepotu treba i vrijedno raditi i to kroz cijelu godinu.

– Ima puno stabala kojem opada lište koje onda treba grabljati, lišće napada i među cvijeće pa i to treba počistiti. Skupljamo grane koje padaju, plijevimo, djeca se podijele pod odmorima pa zalijevaju cvijeće. Čistačica nam puno pomaže jer je tu za vrijeme ljetnih praznika. Sve u svemu posao je to koji traje 365 dana u godini – zaključuje Tukara.

Posao traje, ali rezultati se isplate jer titulu najljepšeg školskog vrta pamtit će sve generacije.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!