I u susjedstvu planiraju graditi bušotinu iz koje će grijati grad

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Odobreno je sufinanciranje za izradu dokumentacije vrijedne gotovo 243.538,45 eura za istražni prostor „Lipik“. Projekt je sufinanciran u sklopu programa „Energija i klimatske promjene“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, kojega financiraju Kneževina Lihtenštajn, Kraljevina Norveška i Island u svojstvu zemalja donatora te programskog partnera Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Riječ je o termalnoj bušotini Lip-9/H za koju se prema prvim mjerenjima ispostavilo da ima dobar kapacitet, a i temperaturu koja je bila očekivana, 67 stupnjeva. Stoga je Grad Lipik iskazao interes za iskorištavanje ove bušotine koja se nalazi na samom ulazu u Lipik, s lijeve strane puta koji spaja naselja Dobrovac i Subocku.

Naime, geotermalna energija dobiva na vrijednosti i važnosti upravo u aktualnom trenutku snažnog porasta cijena svih energenata u svijetu, čije posljedice osjećaju i građani Republike Hrvatske.

S obzirom na to da je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u komunikaciji s predstavnicima Grada Lipika  uputilo da eksploataciju termalne vode može vršiti jedino trgovačko društvo, za tu je svrhu osnovano poduzeće Izvori Lipika d.o.o. za istraživanje i eksploataciju geotermalnih voda.

Da bi ostvarili financijsku pomoć za istraživanje bušotine i kako bi izradili neophodan elaborat za korištenje bušotina „Elaborat o rezervama“ bilo je potrebno prijaviti se na natječaj „Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije“ financiranog iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014.-2021. koji su uz djelatnike Grada Lipika pripremali i djelatnici Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA d.o.o.

I zaista, kako doznajemo od Veronike Prhal, pročelnice JUO Grada Lipika, u sklopu odabira projekata u okviru ovog Otvorenog poziva Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije odabralo je financirati projekt Izrada tehničke dokumentacije za istražni prostor „Lipik“ s iznosom bespovratnih sredstava od 207.615,17 eura, što je 85% ukupne vrijednosti projekta.

Krajnji cilj i dugoročan strateški plan korištenja geotermalnog potencijala na području Lipika jest u konačnici kombinirano korištenje istog u energetske svrhe; grijanje postojećih javnih objekata na području Lipika te zatim potencijalno korištenje istog u svrhu razvoja gospodarstva. Također, planirana je i mogućnost integracije korištenja geotermalne energije s drugim obnovljivim izvorima energije, poput sunčeve energije. (mk)

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!