Udruga Roda i policija organiziraju besplatni pregled autosjedalica

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U nedjelju, 15. svibnja 2022. od 16 do 18 sati na parkiralištu IV. osnovne škole Bjelovar, na adresi Poljana dr. F. Tuđmana 1, udruga Roda u suradnji s Policijskom upravom bjelovarsko-bilogorskom organizira besplatan pregled dječjih autosjedalica.

Roditelje koji žele obaviti pregled mole da rezerviraju svoj termin na broj 098 271 361 (SMS, WhatsApp, Viber). Bez rezervacije autosjedalice će biti moguće pregledati tek po završetku rezerviranih termina.

Pregled prvenstveno služi da bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju. Naime, autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70 posto, a rizik ozbiljne ozljede za više od 90 posto, no samo ako se pravilno koriste. U Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće od 10 do 20 posto, a te brojke volonterke i volonteri udruge Roda ovakvim pregledima nastoje povećati.

Kako bi savjeti o pravilnoj upotrebi autosjedalica bili što učinkovitiji, udruga moli vozače koji dolaze na pregled da, ako je to moguće, sa sobom ponesu upute proizvođača autosjedalice. Ako dovode dijete, poželjan je dolazak u paru kako bi jedna osoba mogla paziti na dijete dok druga namješta autosjedalicu prema uputama.

Rodini savjetnici i savjetnice za autosjedalice roditeljima i ostalim vozačima/icama dijelit će savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju autosjedalica, te odgovarati na sva pitanja. Pozvane su i sve trudnice sa svojim partnerima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!