Život ih je odveo na različite strane svijeta, no Kumovi se svakodnevno druže i pomažu drugima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Iako ima brojne prednosti i uvelike nam je pojednostavila svakodnevicu, često možemo čuti kako nas je tehnologija otuđila i udaljila jedne od drugih. No, da često zbog tehnologije bude baš suprotno, potvrđuje priča o Kumovima iz moslavačkog dijela Bjelovarsko-bilogorske županije. Pedesetak dobrih prijatelja s područja općina Ivanska, Berek i Štefanje život je odveo na različite strane svijeta, no unatoč tomu još uvijek se svakodnevno druže zahvaljujući Viber grupi u kojoj dijele sve – i dobro i zlo.

-Dio nas živi ovdje, no pojedinci su odselili iz našeg kraja. Ima ih na moru, u Njemačkoj, Austriji, Švedskoj… Prije nekoliko godina okupili smo se u grupu koju smo, s obzirom da su mnogi od nas kumski povezani, nazvali Kumovi. Na taj način smo u kontaktu stalno, a dnevno izmijenimo minimalno 50-60 poruka – priča nam jedan od Kumova, Marko Cikač, dodajući kako je grupa rasla s godinama i danas je vrlo šarolika – najmlađem Kumu tek je 20, a najstarijem 60 godina.

Telefoni im, kažu, kreću zvoniti već u ranu zoru, kad prvi među njima kreću na posao, a u grupi uglavnom prevladava zezancija i dobro raspoloženje. No, s vremenom je ova ekipa počela djelovati i humanitarno.

-Nekako se spontano dogodilo da se organiziramo kad je potrebno. Kad se, recimo, nekome od naših članova dogodi neka nezgoda, smrt u obitelji ili nešto slično, obavezno skupimo novac kako bismo mu olakšali tu situaciju. Isto vrijedi i za lijepe trenutke, poput rođenja djece, što nam je, dakako, puno draži zadatak – kaže Cikač.

Svatko od njih jedva čeka priliku za druženje uživo, posebice ako pritom mogu učiniti dobro djelo. Tako se i proteklog vikenda dio Kumova okupio na memorijalnom nogometnom turniru u Donjoj Petričkoj koji je organiziran u čast njihova prerano preminula prijatelja Vlade Lovrekovića.

-U grupi nas je puno pa je teško organizirati da se svi okupimo u isto vrijeme na istom mjestu. No, dovoljno nas je da u ovakvim prilikama formiramo bar jednu nogometnu ekipu. A oni koji ne stignu na ovakva druženja opet neće ništa propustiti jer ćemo ih o svemu detaljno izvijestiti u našoj Viber grupi – kaže naš sugovornik koji priznaje kako si nakon toliko godina prijateljstva ne može zamisliti dan bez druženja s Kumovima. Bilo da je riječ o druženju uživo ili online. Za pravo prijateljstvo to je ionako potpuno nevažno.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!