Na najvećoj smotri manjina predstavili se i lipički Ukrajinci i Talijani te pakrački Mađari. Imali su što pokazati

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na ovogodišnjim „Lipovljanskim susretima“, središnjoj i najvećoj manifestaciji nacionalnih manjina Republike Hrvatske i ove su godine sudjelovali pripadnici naših lokalnih manjinskih udruga – članovi Zajednice Talijana Lipika predvođeni predsjednicom Lionellom Brisinello, Udruga Ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva s predsjednicom Irinom Matijević te predstavnici mađarskih društava; članovi Društva Mađara Pakrac, na čelu s predsjednikom Josipom Fa, kao i članovi Zajednice Mađara Daruvar.

Tradicionalna manifestacija „Lipovljanski susreti“ slovi kao najveća manifestacija nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, a ove se godine održala 26., 27. i 28. kolovoza pod visokim pokroviteljstvom predsjednika  Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Pripadnici Zajednice Talijana Lipika i ovom su prigodom prikazali svoje gastronomske specijalitete te pokazali kako se njeguju talijanski običaji i kultura izradom tradicionalnih talijanskih papuča, dok su se za prikaz ukrajinske tradicije pobrinuli članovi Ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva iz Lipika. Međutim, za razliku od ranijih godina, kako smo doznali od gospođe Matijević, osim Ukrajinaca s područja Lipika i Pakraca u Lipovljanima su nazočili i Ukrajnici iz Vorohta, Hersona, Odese, Kyieva, Zaporižja i Harkiva.

Za prikaz mađarskih narodnih običaja pobrinuli su se članovi Društva Mađara Pakrac s nadaleko poznatim palačinkama i kurtoš kolačem, a s njima su bili i članovi Zajednice Mađara Daruvar.

U pratnji Nikole Horvata, načelnika Općine Lipovljani, Tomislava Lukšića, predsjednika tamošnjeg Općinskog vijeća i sisačko-moslavačkog župana Ivana Celjaka, izlagače je obišla Melita Mulić, savjetnica predsjednika Republike Hrvatske za ljudska prava i civilno društvo te Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske, inače redoviti gost „Lipovljanskih susreta“. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!