Na kojim područjima suradnju mogu ojačati Bjelovarsko-bilogorska i Plzenska županija?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić primio je predstavnike Plzenske županije na čelu sa županom Rudolfom Špotakom. U izaslanstvu je bio i veleposlanik Republike Češke u RH Milan Hovorka.

Župan Marušić je zaželio dobrodošlicu češkom izaslanstvu koje se predstavlja na 29. Jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu na kojem je Češka – zemlja partner. Istaknuo je kako Bjelovarsko-bilogorska županija u kojoj živi najbrojnija češka manjina u Hrvatskoj uspješno surađuje s Češkom na obrazovnom i kulturnom planu, ali da postoje mogućnosti za unaprjeđenje suradnje na gospodarskom području. Stoga će, kazao je, Jesenski sajam biti dobra prigoda za konkretnije razgovore na tu temu.

Župan Špotak također je naglasio da suradnju treba jačati na gospodarskom planu, ali produbljivati i na visokoobrazovnoj i znanstvenoj razini. Pozvao je župana Marušića u posjet Plzenskoj županiji.

Dvojica župana dotaknula su se i demografske situacije te ukrajinske izbjegličke krize. Najveći broj ukrajinskih izbjeglica smjestio se u Plzenskoj regiji gdje je trenutačno smješteno oko 20 tisuća osoba. Češka je za Ukrajince izdala ukupno 110 tisuća radnih dozvola. Oko 10 tisuća Ukrajinaca već je pronašlo posao u Plzenskoj županiji.

Tekst i foto: BBŽ


PODIJELI S PRIJATELJIMA!