Marušić: Ovo je najveći iznos koji je županija ikad dobila za elementarnu nepogodu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Jučer je Vlada odobrila 42 milijuna kuna pomoći područjima Bjelovarsko-bilogorske županije koja su sredinom rujna pogođena jakim nevremenom. Sada je samo bitno utvrditi jasne kriterije prema kojima će se novac dodijeliti, rekao je župan Marko Marušić.

– Mi ćemo održati sastanke da utvrdimo jasne kriterije za dodjelu sredstava kako bi se ona namjenski trošila. Sve će biti otvoreno i dostupno, jer znamo da imamo nažalost pojedinaca koji će uvijek htjeti iskoristiti tuđu nesreću da bi sebi nešto priskrbili – pojasnio je i kako oko podjele pomoći trebaju biti oprezni, ali i otvoreni jer treba pomoći svima koji su nakon oluje imali velikih problema.

– Grube procjene su bile oko 60 milijuna kuna,  prema informacijama s terena, ali kažem, ove preciznije to će trebat sigurno dugo vremena. Mi ćemo detalje moći reći tek kad prikupimo sve podatke. Tijekom idućeg tjedna ćemo utvrditi kriterije, pa će postojati određeni rok u kojem će se građani morati javiti. – rekao je Marušić i naglasio kako je ovo najveći iznos ikad kojeg je županija dobila za neku elementarnu nepogodu, a treba se potrošiti u roku godinu dana, no sigurni su da će to biti i prije.

Jedno od najviše pogođenih područja ono je čazmansko, a gradonačelnik Dinko Pirak istaknuo je kako samo na tom području imaju preko 35 milijuna kuna štete.

– Evo mi u Čazmi svakodnevno radimo po ovom pitanju, ljudi su predali svoje zahtjeve u roku osam dana nakon proglašenja elementarne nepogode, sada se radi onaj dio posla gdje se unose podaci u program koji to traži, ali ekipe idu na teren, dakle svaku prijavu će obići. Građani će svoje radove koje su već imali, dokazati računima za radove koji su izvršeni. Neki su krovove pokrili, a neki nažalost moraju raditi rekonstrukciju čitavih krovišta – kaže i pojašnjava kako ima štete i na poljoprivredi i na javnoj strukturi što se također mora sanirati.

Osim Čazme, novac za sanaciju štete dobit će i Grubišno Polje, Berek, Đulovac, Ivanska, Velika Trnovitica i Veliki Grđevac.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!