Kako braniteljima olakšati starenje i starost?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U prostoru lipičkog Multikulturalnog centra 5. listopada je održana Konferencija o aktivnom starenju umirovljenih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Riječ je o događaju koji se održao u sklopu odobrenog projekta „Mirovina nije za mirovanje”, sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Nositelj projekta je Udruga HVIDR-a Daruvar, a partneri u projektu su Udruga branitelja Lipika 1991. godine te gradovi Daruvar i Lipik.

Upravo na ovoj konferenciji, o starenju umirovljenih hrvatskih branitelja govorile su stručne osobe koje prate ovu problematiku.

Krešimir Ivančić, predsjednik HVIDRA-e Daruvar, koja je i nositelj projekta, uvodno se obratio prisutnima naglasivši kako se radi o vrlo uspješnom projektu koji je, između ostalog otvorio nove oblike suradnje između braniteljske populacije s područja Lipika i Daruvara.

Voditeljica projekta Sanja Bogdan Pavlović je istaknula kako su prepoznali isti problem na području oba spomenuta grada, a to je da više nema mladih branitelja.

„Tijekom projekta započeli smo s aktivnostima i uvođenjem novih socijalnih usluga poput ispunjavanja slobodnog vremena naših korisnika, poludnevnog boravka te niza drugih aktivnosti koje će se nastaviti i u budućnosti, a zadovoljni smo time što su naši korisnici to prepoznali i prihvatili. Nastojimo naše umirovljenike ne prepustiti samima sebi pa smo tako uveli i programe cjeloživotnog učenja i ugodno smo se iznenadili s njihovim odazivom.“, istaknula je gospođa Bogdan Pavlović.

Kao što smo već spomenuli, partneri na projektu su Udruga branitelja Lipika 1991. godine te gradovi Daruvar i Lipik. Na konferenciji je bio i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana koji se također obratio sudionicima.

Gradonačelnik je istaknuo pozitivni karakter čitavog ovog projekta, a to je briga za braniteljsku populaciju koja je sve starija. Stoga je zahvalio svim akterima ovoga projekta, onima koji su ga osmislili, kao i onima koji su bili zaslužni za njegovu uspješnu provedbu, istaknuvši kako je Gradu Lipiku bila čast biti partner na projektu.

Konferenciji je prisustvovala i gospođa Natalija Sertić, načelnica Sektora za savjetodavnu i psihosocijalnu pomoć pri Ministarstvu hrvatskih branitelja koja je nešto više govorila o uspostavi Veteranskih centara na području Republike Hrvatske, od kojih će jedan biti i u Daruvaru.

O aktivnom starenju umirovljenih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata moglo se čuti i iz izlaganja Zvonimira Kalčika, v.d. ravnatelja Doma hrvatskih veterana u Lipiku. Upravo je Dom hrvatskih veterana u Lipiku ogledni primjer sveobuhvatne skrbi za hrvatske branitelje, a o tome je bilo govora i na 11. tematskoj sjednici Odbora za ratne veterane Hrvatskog sabora pod nazivom „Uloga veteranskih centara u Republici Hrvatskoj“ nedavno održanoj u Šibeniku i Lipiku.

Pohvale projektu je izrazio i Miroslav Bagarić, voditelj Odsjeka za hrvatske branitelje u Požeško-slavonskoj županiji, a komplimenti su stigli i od Marice Kovačić i Tihomira Mikića, predstavnika Centra za socijalnu skrb Daruvar.

Kao primjer dobre prakse u ime Palijativnog tima LiPa obratila se Vesna Božić koja je ovom prigodom prezentirala sve ono što vrijedni članovi ove udruge rade u vezi skrbi o hrvatskim braniteljima u Požeško – slavonskoj županiji.

Pri samom kraju predsjednik HVIDRA-e Lipik Branimir Ljevaković je govorio o problemima s kojima se braniteljska populacija susreće na ovom području istaknuvši pri tome pozitivan aspekt ovakvih projekata za koje je izrazio nadu kako će ih biti i u narednom razdoblju.

Činjenica je da su zdravstveni pokazatelji braniteljske populacije sve lošiji stoga je u zaključku konferencije izražena zahvala svima onima koji provode programe psihosocijalne i zdravstvene pomoći našim braniteljima o čemu će i u budućnosti biti sve više govora. (mk)

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!