Nestašica određenih lijekova i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, no ljekarnici imaju rješenje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ovih se mjeseci priča o nestašici lijekova u Hrvatskoj o čemu su izvijestili i iz Hrvatske agencije za za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Od njih se doznalo da je zbog kašnjenja u proizvodnji došlo do nestašice pojedinih lijekova, poput Rivotrila za liječenje epilepsije te nekoliko oblika lijeka Klavocin koji se izdaju u ljekarnama i primjenjuju u bolnicama. 

Srećom, za neke lijekove postoji paralela odnosno zamjena pa liječnici svojim pacijentima ne moraju mijenjati terapiju. 

Krajem kolovoza, proizvođači i veledrogerije obećali su da bi se situacija trebala normalizirati na tržištu u prvoj polovici rujna. Je li se situacija popravila te kakva je zapravo bila u ljekarnama u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, saznali smo od njezinih voditeljica. 

– Povremeno se pojavljuju neke nestašice, ali uvijek postoje lijekovi koji su zamjenski odnosno od drugog proizvođača tako da generalno ne možemo reći da nekog lijeka nedostaje. Uvijek se može naći alternativa ili, kako mi to kažemo, paralela. Trenutno nedostaje nekih antibiotika te lijekova za dijabetes, ali ponavljam, postoji uvijek alternativa koju liječnik ili farmaceut mogu zamijeniti – navodi ravnateljica Ljekarne Bjelovar Katarina Fehir Šola. 

Stoga je u puno slučajeva alternativa spasila stvar.

– U puno slučajeva morali smo pacijentima izdati zamjenski lijek. Prošli mjesec smo zabilježili veći broj nestašica dok se ovaj mjesec situacija stabilizirala, a tržište normaliziralo. Sve u svemu nije bilo većih problema i nadamo se da će tako i ostati – dodaje. 

Nestašice je bilo i u ljekarni u Garešnici.

– I prije je uvijek znalo nedostajati nešto iz RX, BRX i OTC asortimana, ali se vratilo na tržište, prije ili kasnije. Zbog kašnjenja u proizvodnji kroz protekli period došlo je do nestašice pojedinih lijekova, poput Rivotrila za liječenje epilepsije te nekoliko oblika lijeka Klavocin. Rivotril je poprilično čest lijek u liječenju epilepsije pa je njegova nedostupnost vrlo ozbiljan problem jer se radi o jedinom lijeku iz skupine klonazepama koji je dostupan i registriran na našem tržištu. Također je bila nestašica pojedinih lijekova za snižavanje temperature, tlaka, no za te lijekove smo imali zamjenske lijekove s istim djelatnim tvarima ili iz istih terapijskih skupina. Situacija je za sada pod kontrolom. Konkretno, mislim da smo mi još uvijek poprilično dobro opskrbljeni za razliku od nekih drugih zemalja – rekla je Tajana Šteković iz DZ BBŽ Ljekarna Garešnica.

Gotovo su sve ljekarne složne oko problema s nestašicom lijekova pa tako i ona daruvarska. I u njihovom je slučaju paralela spas u zadnji čas, ali za razliku od Bjelovara i Garešnice, u Daruvaru nisu imali problema s antibioticima. 

– Nismo imali situaciju da nismo mogli iskoristiti paralelu odnosno isti lijek samo drugog proizvođača. I kada je bila nestašica, mi smo imali antibiotike. No, nedostajalo je drugih lijekova pa tako i sada nema Sonalie, lijeka za centralni nervni sistem – rekla je Jolanka Koudela iz Ljekarne Jolan Koudela Daruvar. 

Čini se da građani ne moraju brinuti jer je u ljekarnama sve pod kontrolom.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!