Hoće li rekonstrukcija državne ceste od Lipika do Dobrovca biti završena na vrijeme?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dvanaesta sjednica lipičkog Gradskog vijeća pod predsjedanjem predsjednika Slobodana Katunara (HDZ) održana je 18. listopada u prostoru velike gradske vijećnice. Pored devet gradskih vijećnika, prisustvovali su joj predstavnici gradskih stručnih službi na čelu s gradonačelnikom Vinkom Kasanom (HDZ).

Premda je sjednica imala samo dvije točke, ipak je započela s aktualnim satom. Vijećnicu Virnu Krpan (HSS) zanimalo je koji je rok završetka radova u Ulici Matije Gupca, odnosno kad završava projekt rekonstrukcije državne ceste D47, dionica Lipik – Dobrovac, te hoće li biti uređen pločnik s obje strane.

Planirani završetak radova je predviđen krajem veljače iduće godine, međutim izvjesno je da to baš tako neće biti. Gradonačelnik Vinko Kasana je istaknuo da su tražili od izvođača da se barem jedna strana asfaltira prvenstveno zbog sigurnosnih razloga. Tako da će jedna strana (lijeva; u smjeru Dobrovca) biti asfaltirana vrlo brzo, dok će druga strana (desna) ići u skladu s projektom.

Vijećnik Mile Vlajković (HDZ) se interesirao oko izgradnje nove ergele. Rečeno mu je da se čeka početak radova. Izvođač je odabran, žalbeni rok je prošao i samo je potrebno potpisati ugovor o izvođenju radova. S obzirom na to da se radi o višemilijunskom projektu čeka se sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj će se dati pravo potpisa ravnatelju Državne ergele Đakovo i Lipik da potpiše taj ugovor s izvođačem.

Što se tiče radova na Vili Zinke, tu je problem s izvođačem koji će vjerojatno ići u restrukturiranje tako da su razgovori u tijeku, istaknuto je u odgovoru vijećniku Mladenu Doliću (HDZ).

Nakon usvajanja zapisnika s prethodne sjednice prešlo se na dnevni red na kojem se raspravljalo o Prijedlogu Odluke o zaduživanju kod poslovne banke za financiranje kapitalnih ulaganja za izgradnju objekata poslovne infrastrukture, a koji su vijećnici jednoglasno prihvatili.

Gordana Horvat, voditeljica odsjeka za financije, gospodarstvo i društvene djelatnosti Grada Lipika ukratko je vijećnicima obrazložila da se radi o projektu prekogranične suradnje („Development through Digital Innovative HUBs in Gradiška, Daruvar Lipik and Kotor“) koji je s provođenjem započeo prije dvije godine i koji se treba isfinancirati u potpunosti da bi se dobio povrat. To su značajna sredstva, projekt je završio u srpnju ove godine i još sredstva nisu pristigla. To je razlog zbog kojeg kredit (rok otplate) treba produžiti, a rečeno je kako će sredstva biti uplaćena do kraja godine pa će shodno tome i kredit odmah biti isplaćen.

Ministar Piletić u Lipiku će uručiti ugovore za projekt Zaželi

Pod točkom „Različito“, predsjednik Gradskog vijeća Slobodan Katunar je upitao ima li novosti oko programa Zaželi. Gradonačelnik je odgovorio kako u petak u Lipik dolazi Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike koji će tom prigodom uručiti ugovore za sve slavonske županije.

Vijećnik Dolić se ponovno osvrnuo na građevinske radove pa je tako istaknuo kako na području Dobrovca, odnosno ondje gdje se gradi nogostup, nalazi i stara kanalizacija. Kako je rekao postoje i šahte za priključak pa ga je zanimalo što će biti s onim kućanstvima koja se nisu priključila, tj. hoće li se taj novi nogostup morati razbijati. Rečeno je da je to na Vodama Lipik koje će to regulirati kako se nogostup ne bi devastirao. (mk)

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!