LIPIK: Talijanski veleposlanik izrazio želju za jačanjem suradnje, osobito u projektima gospodarskog i društvenog značaja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Veleposlanik Republike Italije NJ.E. Pierfrancesco Sacco, sa svojom zamjenicom Valeriom Baistrocchi i suradnicima danas je posjetio Lipik gdje se u zgradi lipičke Gradske uprave sastao s gradonačelnikom Vinkom Kasanom, pročelnicom JUO Grada Lipika Veronikom Prhal i Lionellom Brisinello, predsjednicom Zajednice Talijana Lipika.

Uz riječi dobrodošlice i presjek dosadašnjih odnosa između dviju zemalja, ali i Lipika s predstavnicima talijanske nacionalne manjine, gradonačelnik Kasana izrazio je zadovoljstvo zbog dosadašnje suradnje te želju za daljnjim unaprjeđenjem odnosa na razinama lokalnih samouprava kroz realizaciju zajedničkih projekata od gospodarskog i društvenog značaja.

Ista nastojanja dijeli i veleposlanik Sacco koji će nastojati pružati punu potporu u realizaciji istih, počevši od gospodarstva preko turizma pa sve do razmjene kulturnih raznolikosti.

Gradonačelnik je ujedno istaknuo i to da su pripadnici talijanske nacionalne manjine u Lipiku važni i uspješni poduzetnici, spomenuvši između ostalog i poduzeće Stragatrans te tvrtku Isoclima koja je vlasnik tvornice Lipik Glas.

„Oni su i priznati intelektualci, kulturni radnici i sportaši, koji su dali i svoj obol u obrani Lipika i Republike Hrvatske.“, rekao je gradonačelnik zahvalivši Vladi Republike Italije na svesrdnoj pomoći u poslijeratnim danima Domovinskog rata.

Također je bilo govora i o talijanskom gradu Abano Terme, koji je grad prijatelj Lipika te o ponovnoj uspostavi veza između naša dva grada pri čemu je veleposlanik iskazao punu podršku.

Nakon prijema u Gradskoj upravi, veleposlanik Sacco u pratnji gradonačelnika Kasane prošetao je ulicama Lipika, prošavši pored Toplica Lipik i Udinskom ulicom koja je dobila ime po gradu Udine, također velikom prijatelju Lipika.
U Multikulturalnom centru, u kojem je i smješteno sjedište Zajednice Talijana Lipika, veleposlanik se susreo s članovima zajednice, kao i s članovima Vijeća talijanske nacionalne manjine Grada Lipika.

Sastanku su prisustvovali i članovi zajednica Talijana iz Ploštine i Kutine, a Lionella Brisinello je tom prigodom upoznala veleposlanika sa svime onime čime se Zajednica bavi. Između ostalog, naglasila je da članovi svojim aktivnostima njeguju talijansku kulturu i običaje kroz pjevački zbor i dramske grupe, organiziraju tečaj talijanskog jezika, radionice izrade tradicionalnih talijanskih papuča, a pripremaju i talijanska jela koja tijekom godine prezentiraju na brojnim susretima u Lipiku, Pakracu, Lipovljanima, Siraču te diljem Hrvatske i inozemstva.

Lionella Brisinello imenovana za Konzularnu dopisnicu Veleposlanstva Italije Inače, istaknuto je i to da je gospođa Brisinello u ožujku ove godine imenovana za Konzularnu dopisnicu Veleposlanstva Italije u Zagrebu, nadležnu za Požeško-slavonsku i Osječko-baranjsku županiju kako bi pružila pomoć i podršku građanima koji tamo žive, odnosno onima u tranzitu. To je i svojevrsno priznanje za njezin dosadašnji rad u Zajednici Talijana, pri čemu je ona izrazila zahvalnost veleposlaniku, pohvalivši njegova nastojanja da ojača intenzitet suradnje s predstavnicima talijanske nacionalne manjine koji žive u tzv. kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!