Knjige, filmovi, nagrade, razgovori… Danas u Daruvaru počinje Fra Ma Fu!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Daruvaru danas počinje Fra Ma Fu festival reportaže i reportera, koji organiziraju Hrvatsko novinarsko društvo i virovitički Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje SINKO. Osmo izdanje festivala, koji traje do nedjelje, počinje u 17 sati u Dvorcu grofa Jankovića dodjelom nagrada za najbolju reportažu u 2021. godini.

U petak je na programu i predstavljanje knjige Martina Lukavečkog “Oteto zaboravu – sjevernohrvatske putositnice”, detektivskog romana Dejana Šorka “Kupelj boga Silvana” i petog izdanja “Smijeha slobode” novinara Borisa Pavelića, dan nakon njegova izlaska iz tiska. Također će biti prikazan dokumentarni film “Viva ludež: Razgovor s trojicom od Ferala” Marine Baničević i Saše Stanića. Subota je pak rezervirana za izložbu reportažnih fotografija iz Ukrajine “Put oslobađanja” Bojane Guberac te izložbe “Subjektivna fotografija” autorice niza antologijskih djela nezaobilaznih u povijesti hrvatske fotografije 20. stoljeća Slavke Pavić. Dan će završiti tribinom o ratnim reporterima.

Putujući festival

Festival reportaže i reportera, nazvan po znamenitom potpisu međuratnog novinara Franje Martina Fuisa, osmislio je i pokrenuo virovitički novinar Goran Gazdek 2015. godine. Festival je krenuo iz Virovitice, u kojoj je 1908. godine rođen legendarni reporter Franjo Fuis, nakon tri izdanja otputovao je u Fažanu, a nakon toga se preselio u Daruvar.

Festival putuje, baš kao što je i Franjo Fuis putovao od grada do grada i u redakciju slao svoje glasovite reportaže. Festival nastoji reafirmirati reportažu, žurnalističku vrstu koja se smatra kraljicom novinarstva, ali čija je kruna s vremenom potamnjela jer su je mediji u nemilosrdnoj jurnjavi za publikom i njezinim klikovima zapostavili, zanemarili i gotovo zaboravili. Uz reportažu kao dominantnu vrstu kojom se Fuis bavio, festival nam pokušava približiti i druge stvari po kojima je Fra Ma Fu upamćen – njegov ukupan stvaralački rad i uzbudljiv život – novinarstvo, književnost, film, kazalište, strip, maštu, pustolovinu, bicikl, avion, i putovanja. Sve to čini nam se dobrom podlogom za multimedijalni festival, priredbu kojom baštinimo Fuisovo djelo, predstavljamo recentno stvaralaštvo i potičemo mlade.

Fra Ma Fu

Franjo Martin Fuis (1908. – 1943.), autor je besmrtnih reportaža o malim ljudima čije je sudbine majstorski pretakao u pitke članke. Njegove pjesme slamale su srca obožavateljica, songovi u kabaretskim predstavama nasmijavali publiku, a stripovi za koje je pisao scenarije čitatelje su ostavljali bez daha. Crtao ih slavni Andrija Maurović, a dosezali su goleme naklade.

Pisao je novele i romane, bio nesuđeni redatelj prvog hrvatskog cjelovečernjeg igranog filma, napisao je i scenarij za kazališnu predstavu, bio je začetnik turističke reportaže u našem tisku, pisao o dalekim nepoznatim mjestima, a u kinodvoranama držao predavanja o krajevima koje je proputovao. Svoje prve uratke u novinama potpisivao je pseudonimom Fra Ma Fu.

Kako bi u reportažama što vjernije dočarao ugođaj, prerušavao se u skitnice i prosjake, s ribarima veslao do najudaljenijih jadranskih otoka i biciklom proputovao cijelu Hrvatsku. Sve to priskrbilo mu je veliku popularnost za života i epitet legendarnog reportera nakon tragične i prerane smrti u avionskoj nesreći.

Fra Ma Fu festival četvrti se put održava u Daruvaru u suorganizaciji Grada Daruvara i Turističke zajednice Daruvar – Papuk te uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija. (hnd)

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!