Osmišljen niz aktivnosti s ciljem očuvanja uspomene na Domovinski rat

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U prostoru vijećnice smještene unutar nekadašnjeg pakračkog vlastelinstva Janković 26. studenog, tijekom kasnih poslijepodnevnih sati, održana je 17. izvještajna skupština Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika. Osim članova udruge, događaju je nazočila i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević te predstavnici ostalih braniteljskih udruga s područja Lipika i Pakraca, ali i predstavnici čazmanske podružnice ove pakračko-lipičke udruge.

Predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika Miroslav Ivančić podnio je izvješća o radu Udruge tijekom protekle godine, prilikom čega je naveo sve one aktivnosti kojima se Udruga bavila u navedenom razdoblju. Tako su predstavnici Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, između ostalog, sudjelovali na obilježavanju 30. obljetnice početka Domovinskog rata, a Pakrac je zahvaljujući njihovu angažmanu prepoznat kao grad u kojem je počeo Domovinski rat. Inače, od 2023. godine, središnje obilježavanje ove obljetnice održat će se 1. ožujka.

Nažalost, i njihov je rad bio osujećen ograničenjima vezanim uz nemili koronavirus pa tako nisu bili u mogućnosti organizirati tradicionalni Križni put Grada Pakraca, ali upriličili su digitalnu izložbu „Pakračka ratna prisjećanja“ te online festival „Croatio, iz duše te ljubim“. Snimaju se i filmovi vezani za ratna zbivanja jer ovo je područje postalo sinonim za Domovinski rat. Obilježili su i 30. obljetnicu pogibije Vlade Laučana te sudjelovali na obilježavanju 26. godišnjice vojno-redarstvene operacije Bljesak.

Čuvanje vrijednosti Domovinskog rata u fokusu je njihova djelovanja, a tako će biti i u budućem radu u kojem imaju potporu Grada Pakraca i Grada Lipika te Požeško-slavonske županije. Inače, na korištenje im je ustupljen prostor nekadašnje ambulante u naselju Ploštine koju pomalo uređuju.

Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika nositelj je i projekta „LAMPSI – Podrška lokalnoj zajednici“ putem kojeg im je odobreno 361.199,75 kuna na Javnom pozivu „Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“. Partneri na projektu su Grad Pakrac i Udruga djece branitelja Domovinskog rata Pakrac-Lipik, a projekt je sufinanciran od strane Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Za potrebe projekta zaposlene su tri osobe; voditelj projekta na puno radno vrijeme, koordinator aktivnosti te koordinator promidžbe i vidljivosti na pola radnog vremena.

Pohvale i podršku u dosadašnjem radu Udruge iskazala je i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević, izrazivši i potporu u daljnjem radu prilikom njihovih brojnih aktivnosti. Također im je zahvalila na svemu onome što čine, a napose u velikom doprinosu tome što je Pakrac prepoznat kao grad u kojem je započeo Domovinski rat. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!