[FOTO] SIRAČ: Putem projekta ‘Zaželi’ zaposlit će se 25 žena koje će brinuti o 150 starijih osoba

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Hrvatskom domu u Siraču održana je početna konferencija za III. fazu projekta ‘Zaželi: učim, radim pomažem’. Ovaj projekt Općina Sirač provodi s partnerima Centrom za socijalnu skrb i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – područni ured Bjelovar. 

Cilj projekta je na određeni period zaposliti žene koje na tržištu rada teško pronalaze posao, a tijekom provedbe projekta pomažu starijim osobama kojima je potrebna pomoć. 

Aktivnosti planirane III. fazom su mjesečne usluge i podrške osobama u nepovoljnom položaju. 

Inače, ukupna vrijednost III. faze projekta je 1.231.150 kuna i 100 posto je financirano iz Europskog socijalnog fonda dok je razdoblje provedbe projekta od 21.10.2022 do 21.6. 2023. godine. 

Marijana Mitrović, stručna suradnica na projektu rekla je da se na prethodnoj fazi projekta na području Općine Sirač zaposlilo 25 žena koje su tijekom godine dana radile kao ispomoć za 150 korisnika. 

-Tijekom tog razdoblja mi smo educirali 25 žena te smo ukupno 15 mjeseci provodili i promidžbu i vidljivost projekta koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda. U ovoj III. fazi projekta također će se zaposliti 25 žena koje će pružati podršku za 150 korisnika koje se nalaze u nepovoljnoj životnoj situaciji i koje će dobiti potrepštine u iznosu od 100 kuna – kazala je Mitrović. 

Načelnik općine Sirač Igor Supan iznimno je zadovoljan provedbom projekta. 

-Nadam se da ste sretne što je III. faza projekta Zaželi napokon krenula, mi svakako jesmo jer znamo koliko vama znači posao kao i što znamo koliko krajnjim korisnicima znači vaša pomoć. Vjerujem da će nakon ove, po trajanju kraće faze, vrlo brzo doći i četvrta faza koja bi, prema dosadašnjim najavama, mogla trajati dvije ili tri godine što bi svima jako puno značilo, i vama i krajnjim korisnicima – istaknuo je načelnik Igor Supan.

Nazočnima se obratio i Zvonko Kovačić, ravnatelj centra za Socijalnu skrb Daruvar. 

-Osim što je važno da će te vi kroz razdoblje od šest mjeseci imati posao, jako je važno i to što će starije, nemoćne osobe imati ispomoć u vlastitom domu, a ne u nekoj instituciji. Mislim da to njima puno znači. I mi imamo informacije, koje su još uvijek daleko od službenih, da se razmišlja da sljedeća faza ovog projekta traje barem dvije godine. Mi nemamo veliki utjecaj na tu odluku, ali kada traže naša mišljenja, apsolutno podržimo dulje trajanje. Jako bismo voljeli da sljedeća faza traje minimalno dvije godine jer bi to bilo sjajno kako za vas koji ćete raditi, tako i za korisnike koji će primati pomoć. Nadam se da će vaš trud biti nagrađen s dužim projektom – istakuo je Zvonko Kovačić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!