Lanac trgovina iz BBŽ pod povećalom Agencije: Jesu li zarađivali nauštrb dobavljača?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Trgovine s područja Bjelovarsko-bilogorske županije nisu pod povećalom Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja zbog neopravdanog povećanja cijena, barem ako je suditi po odgovoru koji smo dobili na naš novinarski upit.

Podsjetimo, dio trgovačkih lanaca iskoristio je uvođenje eura kako bi preko noći podigao cijene određenih artikala na taj način „pobrao vrhnje” dok se hrvatski građani još ne priviknu matematički na nove izračune. Pretvaranje jedne kune u 0,13 eura, odnosno množenje svake cijene s brojem 7,5 izaziva glavobolju i obično daje netočan rezultat kada se operacija radi u glavi, pa se lako dogodi da ono što na prvi pogled izgleda sedam puta jeftinije, na kraju ispadne skuplje.

Upravni postupak

Upravo iz tog razloga neki trgovci željni brze zarade preko noći su povećali cijene i izazvali bijes ne samo potrošača, nego i vlade koja je tim ljuća jer su im pokvarili slavlje zbog povijesnog iskoraka Hrvatske u euro zonu i šengensko područje. Javnost umjesto da priča o tomu kako sad napokon imamo stabilnu valutu i putujemo bez granica, medijski prostor zatrpava vlastitim mukama o poskupljenju jaja i maslaca.

Ipak, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja ipak provodi jedan upravni postupak u smislu Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP). No, taj se postupak ne odnosi na neopravdano dizanje cijena, nego na iskorištavanje pregovaračke moći trgovačkog lanca u odnosu na njegove dobavljače.

Naime, upravo to je i bila intencija ZNTP-a, da spriječi trgovačke lance da zarađuju nauštrb svojih dobavljača. Iz AZTN-a napominju da je postupak još uvijek u tijeku pa o njemu nije moguće iznositi pojedinosti, niti ga komentirati.

„U svakom slučaju potrebno je naglasiti kako sama činjenica da je upravni postupak pokrenut, ne znači nužno da će i povreda ZNTP-a biti utvrđena, već da je AZTN obvezan utvrditi sve relevantne činjenice i okolnosti, će tek nakon potpunog utvrđivanja činjeničnog stanja donijeti meritornu odluku o tome je li došlo do povrede ZNTP-a. Dakle, taj ispitni postupak je još uvijek u tijeku pa nije ni izvjesno na koji će način biti okončan, odnosno hoće li AZTN utvrditi povredu ZNTP-a i izreći tom kupcu novčanu kaznu ili će obustaviti postupak”, pojašnjavaju iz te ustanove.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!