Iz policije otkrili kako biraju lokacije na kojima će vršiti nadzor prometa

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Upravljanje i nadzor prometa na cestama obavlja se na temelju svakodnevnog praćenja stanja i uočavanja sigurnosnih problema i pokazatelja o stanju sigurnosti prometa, a obavlja se stalno ili povremeno, na raskrižjima ili drugim mjestima na cesti, radi postizanja veće protočnosti prometa i sigurnosti sudionika u prometu te zaštite ljudi i imovine, navodi policijska službenica Policijske uprave Bjelovarsko-bilogorske Sandra Pavlek.

– Stalno upravljanje prometom na cestama obavlja se svakodnevno, u određeno doba dana, dok se povremeno upravljanje prometom na cestama obavlja na mjestima i u vrijeme očekivanog ili izvanrednog povećanja prometa na cestama i njegovog otežanog odvijanja – kaže. Izvanredno povećanje prometa na cestama obično se uočava tijekom dana vikenda, sportskih ili drugih priredbi, sajmišnih dana, zbog prometnih nesreća ili nepogoda.

– Nadzor prometa na cestama obavljaju policijski službenici kretanjem i zadržavanjem na najugroženijim mjestima na cesti kako bi svojom nazočnošću, upozorenjima, zapovijedima, uputama i savjetima te primjenom tehničkih sredstava utjecali na pravilno i zakonito ponašanje sudionika u prometu i na poštivanje prometnih pravila – naglašava Pavlek.

Nadzorom sudionika u prometu na cesti utvrđuje se i provjerava njihovo pridržavanje prometnih propisa, valjanost prometnih isprava te njihovo psihofizičko stanje i drugi uvjeti koje moraju ispunjavati za sigurno i nesmetano sudjelovanje u prometu. Policijska službenica otkriva kako se biraju lokacije na kojima će se vršiti nadzor prometa.

– Mjesta i dionice ceste na kojima će se obavljati nadzor, određuju se planom rada policijske uprave odnosno policijske postaje ili dnevnim rasporedom rada policijske postaje, sukladno analitičko-statističkim pokazateljima stanja sigurnosti, pri tome vodeći računa da to ne bude uvijek na istim mjestima – napominje.

Pojačani nadzor prometa kontinuirano se provodi u dane vikenda s obzirom na to da je statističkim praćenjem utvrđeno da se dane vikenda događa veći broj prometnih nesreća s teškim posljedicama, a također je i u dane vikenda pojačan intenzitet prometa. Pojačani nadzor se također provodi kroz preventivno-represivne akcije na županijskoj i lokalnoj razini.

– Najavom akcija i objavom rezultata u jutarnjim javljanjima u radio emisijama i objavom rezultata akcija na web stranici Policijske uprave želi se skrenuti pozornosti građanima na poštivanje odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a sve s ciljem povećanja sigurnosti sudionika u prometu – ističe Pavlek.

Najčešći prekršaji koji se utvrđuju su vezani uz tzv. četiri ubojice u prometu, odnosno, alkohol, brzinu, sigurnosni pojas i mobitel, zatim upravljanje vozilom prije stjecaja prava, upravljanje vozilom za vrijeme zabrane upravljanja i upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom. Zbog svega toga, iz Policijske uprave pozivaju vozače da dosljedno poštuju sva prometna pravila i propise s ciljem smanjenja i izazivanja prometnih nesreća, osobito onih s najtežim posljedicama.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!