Pregled dječjih autosjedalica u Bjelovaru: Nijedna nije bila pravilno postavljena

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska, uz svesrdnu podršku savjetnica udruge Roda, organizirala je besplatan pregled sigurnosnih sjedalica odnosno autosjedalica u Bjelovaru.

Najčešće greške

Tijekom pregleda koji je trajao puna dva sata volonterke udruge Roda razgovarale su s 20-ak roditelja i pregledale 16 sigurnosnih sjedalica. Od tih 16 sigurnosnih sjedalica/postolja odnosno autosjedalica niti jedna nije bila pravilno postavljena odnosno djeca nisu bila pravilno vezana. Savjetnice su ispravile sve greške i dale savjete roditeljima te ih upoznale sa sigurnosnim preporukama. Sva djeca su s pregleda otišla pravilno vezana u sigurnosnim sjedalicama, a koje su bile pravilno postavljene u automobilu.
– Najčešće greške u ovoj akciji koje su RODA-ine savjetnice utvrdile bile su u vidu savinutih traka pojaseva, bilo kod učvršćivanja sjedalice pojasom ili kod vezivanja djeteta pojasom automobila ili pojasom sjedalice, odnosno trake pojasa cijelom putanjom moraju biti ravne, neispravne visine pojaseva, krivo ili neukopčan top tether, autosjedalice postavljene u krivom smjeru, trake za držanje glave, dijete preveliko za kategoriju sjedalice, vezivanje djeteta u zimskim jaknama i drugo – otkrivaju iz PU bjelovarsko-bilogorske.

Pohvala roditelja

Bila je ovo akcija koju su pohvalili i brojni roditelji koji su stigli na provjeru sjedalica svojih mališana.
-Dobilo sam korisne savjete iako dijete nije bilo sa mnom, saznao sam što me je zanimalo – kazao je jedan od roditelja.
Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska zahvaljuje volonterskoj udruzi Roda na nesebičnom dijeljenju znanja policijskim službenicima i roditeljima koji su sudjelovali na pregledu.
– Posebno velika hvala svim roditeljima koji su došli i podržali ove aktivnosti. Pohvaljujemo njihovu zainteresiranost te napominjemo da osim sankcioniranja nepropisnog prijevoza djece, potrudit ćemo se doći do razine da u svim našim gradovima nepropisan prijevoz djece postane društveno neprihvatljiv jer su djeca zaista naše najveće vrijednosti i mi kao roditelji smo ih dužni zaštititi prilikom prijevoza. Tijekom godine ćemo i dalje provoditi kontrole sigurnosnih sjedalica ispred dječjih vrtića, a svakako ćemo se ponovno potruditi organizirati i besplatne preglede sigurnosnih sjedalica – poručuju iz PU bjelovarsko-bilogorske.

Drastičan porast broja djece u prometnim nesrećama

Inicijativa Službe za javni red i sigurnost naše policijske uprave za ovakvim preventivno-edukativnim aktivnostima proizašla je zbog poražavajućih statističkih pokazatelja o stradavanju djece u prometnim nesrećama unatoč velikom broju provedenih aktivnosti tijekom prethodnih godina na temu sigurnog prijevoza djece.
Tijekom 2022. godine evidentirano je stradavanje 22 djece u prometnim nesrećama što je povećanje za 83,3 posto u odnosu na 2021. godinu. Troje djece je zadobilo teške tjelesne ozlijede i to dvoje kao vozači (bicikala i osobnih prijevoznih sredstava) i jedno kao putnik. 19 djece je zadobilo lake tjelesne ozlijede i to četvoro kao vozači, 13 u svojstvu putnika što je povećanje za 250 posto i dvoje djece u svojstvu pješaka.
Na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u siječnju i veljači 2023. godine evidentirano je čak osam prometnih nesreća u kojima je osmero djece zadobilo lake tjelesne ozljede, i to petero u svojstvu putnika, dvoje u svojstvu pješaka i jedno u svojstvu vozača.
Iz navedenog proizlazi da djeca najčešće stradavaju kao putnici u vozilima svojih roditelja. Čak 79 posto prometnih nesreća se događa u naseljenim mjestima i to unutar 3 kilometra od kuće, odnosno na putu do vrtića, trgovine, doktora, bake i djeda i slično.

Pravilo postavljena sjedalica

Iako se zna da dijete koje je pravilno vezano i sjedi u sigurnosnoj sjedalici ima sedam puta manje izgleda da u slučaju prometne nesreće zadobije teške tjelesne ozljede, još uvijek se velik broj djece prevozi na neadekvatan način (sjede nevezana, stoje između prednjih sjedala, odrasli ih drže u krilu i slično).
Da bi sigurnosna sjedalica pružila djetetu najveću zaštitu, ona mora biti pravilno postavljena, dijete u njoj mora biti pravilno vezano i sjedalica mora odgovarati djetetu. Pravilno je postavljena ona sjedalica koja je postavljena i pričvršćena u skladu s uputama proizvođača.

 

Foto: Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska


PODIJELI S PRIJATELJIMA!