Kroz EU projekt Zaželi, BBŽ i partneri pomogli 31 ženi i 205 korisnika

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije – faza III naziv je EU projekta čija je završna konferencija održana danas u prostorijama Županije. Projekt provodi Bjelovarsko-bilogorska županija u suradnji s Javnom ustanovom Razvojnom agencijom Bjelovarsko-bilogorske županije te devet partnera.

– Ugovor smo za projekt potpisali u lipnju prošle godine u Lipiku, a time smo osigurali bespovratnih milijun i pol kuna za njegovu provedbu. Ostvarili smo najvažnije ciljeve projekta, zaposlili smo 31 ženu, a one su se skrbile za 205 krajnjih korisnika. Prednost u zaposlenju imale su žene s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem, pripadnice ranjivih i teže zapošljivih skupina – rekao je župan Marko Marušić.

Zaposlenim ženama bila je povjerena briga za starije i nemoćne osobe, a osim razgovora i druženja koji su često korisnicima najvažniji, žene su čistile i održavale njihove stambene prostore, nabavljale namirnice i lijekove, bile pratnja za odlazak liječniku, unosile drva za ogrjev, a ponekad čak pomagale i u pripremi obroka i slastica. Treća faza samo je nastavak uspješnog projekta, kaže župan Marušić.

– Koliko su takvi programi važni, pokazala su iskustva iz prethodna dva projekta koja su provedena na području naše županije putem kojih je posao pronašla 131 žena koja se skrbila o 711 korisnika. Važnost projekta Zaželi posebno je došla do izražaja u vrijeme pandemije Covid 19 kada je posjet žena starijim i nemoćnim osobama često bio jedini socijalni kontakt koji su za vrijeme izolacije imali. Sve to potvrđuje da je projekt Zaželi jedan od najboljih socijalnih projekata u Hrvatskoj. Hrvatska je za treću fazu projekta Zaželi, u kojoj je sudjelovala i Bjelovarsko-bilogorska županija, osigurala ukupno 445 milijuna kuna odnosno 59 milijuna eura – dodaje župan.

Bjelovarsko-bilogorska županija bila je nositelj projekta, a potpisala je ugovor na trajanje od osam mjeseci s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Uredom za financiranje i ugovaranje projekta Europske unije. Projekt traje do 21. lipnja ove godine, navodi voditeljica projekta Anamarija Jasenko te otkriva partnere u projektu.

– Partneri na projektu bili su Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Bjelovar te Centri za socijalnu skrb područnih ureda, ovisno o području kojem ostali partneri pripadaju, a u ovom slučaju to su bili Centar za socijalnu skrb Područni ured Bjelovar, Područni ured Daruvar, Područni ured Garešnica i Područni ured Grubišno Polje. Od ostalih partnera s nama uvijek vjerni su Centar za pomoć i njegu u općini Veliki Grđevac, Općina Velika Pisanica, Općina Berek i Dom za starije osobe Bjelovar – kaže Jasenko.

Projekt je iznosom od 1.500.000.000 HKN ili 199.084,21 EUR financiran od strane Europskog socijalnog fonda, a ostvareni su svi ciljevi projekta.

– Ciljevi projekta koji su se ostvarili bili su zapošljavanje i omogućavanje pristupa tržištu rada ženama pripadnicama ranjivih skupina s naglaskom na slabije razvijena područja te je specifičan cilj bio osnažiti i unaprijediti radni potencijal žena kao i žena s nižom i srednjom razinom obrazovanja, a ujedno i potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života krajnjih korisnika – dodaje.

Zaposlene žene, njih 31 s radom su započele 1. prosinca prošle godine, a radile su do 31. svibnja ove godine.

– Kod partnera Doma za starije osobe Bjelovar zaposleno je devet žena od kojih pet žena za rad na području općine Nova Rača, dvije žene za rad na području općine Dežanovac, dvije žene za rad na području općine Velika Trnovitica. Također, osam žena zaposleno je kod partnera Centar za pomoć i njegu u općini Veliki Grđevac i kod partnera Općine Velika Pisanica dok je kod partnera Općine Berek zaposleno šest žena – rekla je Jasenko.

Predstavnik partnera, ravnatelj Centra za pomoć i njegu u Općini Veliki Grđevac Željko Vincek istaknuo je važnost projekta

– Danas je teško doći do posla i zato je projekt “Za žene BBŽ – faza III” hvalevrijedan, a siguran sam da je projekt dragocjen za sve korisnike. Očekujemo nastavak projekta odnosno četvrtu fazu jer starije osobe trebaju te žene da im i dalje pomažu – rekao je Vincek.

Same riječi hvale za projekt ima i pročelnica Općine Velika Pisanica Zlata Berkeš.

– Ono što volim isticati, ne samo u ime Općine Velika Pisanica, već i u svoje osobno ime kada govorim o projektu Zaželi, je da je to jedan od najboljih, ako ne i najbolji projekt koji se provodi na razini Republike Hrvatske – rekla je Berkeš.

Samo pozitivna iskustva imaju i žene koje su sudjelovale na projektu, a samo jedna od njih je Višnja Grdinić iz Pavlovca. Prije projekta Zaželi bila je nositelj vlastitog OPG-a i to 22 godine kada se bavila proizvodnjom mlijeka. Kada je posao s mlijekom krenuo nizbrdo, projekt Zaželi došao je kao naručen.

– Zahvaljujući projektu uspjela sam doći do pune mirovine jer sam radila od prve faze te tako uspjela zaraditi puno mirovinu s punim radnim stažom – rekla je.

Teško je gospođi Grdinić dovoljno zahvaliti svima koji su sudjelovali u provedbi projekta.

– Hvala i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, i našim čelnicima te svima koji su sudjelovali u projektu kako bi žene mogle raditi i zaraditi svoj euro – poručila je Grdinić.

Koliko joj pomoć u kući znači, otkrila nam je korisnica Marija Simenić iz Dražice.

– Gospođe su toliko dobre. Samo nazovem kada trebam lijek ili bilo što drugo, čak i navečer i one uvijek dođu. Ja bih jako teško živjela da nemam njih. Zato se molim Bogu da se projekt nastavi – rekla je.

Gospođa Simenić posebno cijeni toplu riječ i razgovor.

– Čekam toplu riječ i razgovor. Nekada znam reći ženama da ostave posao i samo da dođu razgovarati sa mnom. No, one opet sve naprave, od posla do razgovora. Zaista nemam riječi – zaključila je Simenić.

Sve žene i korisnici nadaju se nastavku projekta kako bi lijepa riječ i ruka pomoći i dalje bila na obostrano zadovoljstvo svih uključenih u ovaj hvalevrijedan projekt “Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije”.

Sadržaj ovog promotivnog članka isključiva je odgovornost Bjelovarsko-bilogorske županije


PODIJELI S PRIJATELJIMA!