[FOTO] Učenici TUPŠ-a već deset dana borave u Portugalu. Javili su nam se, evo njihovih dojmova…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Učenici Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar već 10 dana borave u portugalskom gradu Bragi gdje obavljaju ljetnu praksu.

Naime, učenici Tara Vunić (2.a – hotelijersko-turistički tehničar), Patrik Šorgo i Nina Bartolić (2.b – turističko-hotelijerski komercijalist), Adela Somođvar, Aleksandar Dulikravić i Lucija Valjavec (2.c – kuhar) će obavljati stručnu praksu u trajanju od tri tjedna u sklopu Erasmus+ projekta „Idemo dalje!“ u hotelima Villa Garden i Senhora-A-Branca te u restoranu Vianna Caffe. S učenicima su u pratnji nastavnice Marijana Hrelja i Snježana Matić.

Nastavnica Marijana Hrelja javila se iz Portugala i kaže:

-Naš prvi radni tjedan u Portugalu brzo je prošao. Svi smo vrlo zadovoljni jer su se naši učenici još jednom pokazali u najboljem izdanju – portugalski mentori imaju za njih samo riječi pohvale. Možemo biti ponosni na ove mlade ljude koji svojim pristojnim ponašanjem i predanim odnosom prema radu u turizmu dostojno predstavljaju svoju školu i domovinu koja je i ovdje prepoznata zemlja srdačnih domaćina i poželjna turistička destinacija – rekla je nastavnica Hrelja.

Osim radnih i službenih sadržaja, partnerska ustanova Bragamob je za učenike i nastavnike isplanirala upoznavanje s brojnim kulturnim znamenitostima i turističkim atrakcijama Brage, ali i također ekskurzije u najpoznatije portugalske gradove.

Već su imali priliku posjetiti dva vrlo poznata sakralna objekta u Bragi, a to su crkve Bom Jesus de Monte i Sameiro – Sveta Marija. Crkve se nalaze u prekrasnom prirodnom ambijentu parkova i uzvisina odakle se pruža predivan pogled na Bragu.

Evo što kaže nastavnica Snježana Matić:

-Naš je doživljaj Portugala još potpuniji i ljepši jer domaćini vikendom organiziraju atraktivne ekskurzije za učeničke grupe koje ovdje obavljaju ljetnu praksu. Tako smo u subotu imali priliku upoznati znamenitosti glavnoga grada Lisabona, a također smo posjetili i svetište Gospe Fatimske. U nedjelju smo razgledali grad Porto i uživali u njegovim turističkim atrakcijama. Što drugo reći nego da smo sretni što imamo ovako divnu priliku poznati drage ljude, zanimljive običaje i bogatu kulturu Portugala – kazala je nastavnica Matić.

Cipar, Island, Češka, ali i Hrvatska

U spomenutom projektu ima još brojnih aktivnosti za provođenje: u kolovozu 8 učenika (smjerovi hotelijersko-turistički tehničar i kuhar) putuju u Limassol na Cipru gdje će praksu obavljati u jednom od najboljih ciparskih hotela – Grand Resortu; u listopadu i studenom nastavnici odlaze na Island i u Češku na strukturirane tečajeve, a u siječnju jedna nastavnica ide na job shadowing u Ljubljanu.

Osim ovog projekta, već je krenuo i novi projekt za koji će javni pozivi za prijavu nastavnika i učenika biti objavljeni početkom rujna i to za obavljanje stručne prakse u Njemačkoj i Španjolskoj.

Zahvaljujući odobrenoj akreditaciji i dodijeljenim sredstvima za područje strukovnog obrazovanja, učenici Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar imat će priliku do 2027. obavljati stručnu praksu u nekoj od europskih zemalja.

Ali nisu učenici zaobišli niti našu lijepu Hrvatsku.

Naime, učenice 2.e razreda, smjer konobar, Valentina Domitrović i Katarina Krupljan, sudjeluju na Ljetnoj školi gastronomije u Poreču u sklopu projekta ReCeZa. Već prvog dana Ljetne škole učenice su posjetile vinariju i destileriju Rossi u Vižinadi, a imale su i edukaciju u destileriji Aura u Buzetu te posjet San Servolo Resortu i Beer Spa. Dani su im prožeti edukacijama, imale su prezentaciju hotela Diamant, a zadnji dan Ljetne škole imaju edukaciju u Michelin restoranu Nebo kojoj se iznimno vesele. Učenicama se sadržaj jako sviđa, a edukacije su im pomogle da spoje teoriju i praksu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!