Cijepiti klince ili ne? U par godina drastično povećana procijepljenost protiv HPV

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Procijepljenost osmaša Bjelovarsko-bilogorske županije protiv HPV-a u svega četiri godine porasla je od nule do gotovo 40 posto. Naime, od 2017. godine se na cijepljenje aktivno pozivaju učenice i učenici osmog razreda. Uz sistematski pregled koji učenici imaju u osmom razredu, obavi se cijepljenje obveznim cjepivom prema kalendaru cijepljenja te se cijepe i protiv HPV-a oni učenici za koje su roditelji dali suglasnost za cijepljenje.
Nekoliko godina marljivog rada rezultiralo je i sjajnim rezultatima procijepljenosti.

– Analizom podataka o cijepljenju protiv HPV-a učenika osmih razreda na području Bjelovarsko-bilogorske županije, mogu reći da smo školske godine 2017./2018. imali nula posto procijepljenost osmaša protiv HPV-a, a školske godine 2021./2022. 39,8 posto osmaša u BBŽ je procijepljeno protiv HPV-a. Podatke za ovu školsku godinu još nemamo jer su u toku cijepljenja drugom dozom HPV cjepiva – otkriva doktorica Antina Dadić, specijalistica školske i adolescentne medicine županijskog Zavoda za javno zdravstvo. Kako bi postigli još bolju procijepljenost mladih protiv HPV-a, nastavlja, od prošlog listopada svake treće subote u mjesecu od 9 do 12 sati organiziraju Dane otvorenih vrata za HPV cijepljenje za mlade od 15 do 25 godina u prostoru službe za školsku medicinu u Bjelovaru.

Cijepljenje već od petog razreda

Prema novom provedbenom planu imunizacije za 2023. godinu te prema preporukama Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu i učenici petog, šestog i sedmog razreda od ove godine imaju mogućnost besplatnog cijepljenja protiv HPV-a.

– O navedenom su nedavno obaviještene sve škole u županiji te zamoljene da informaciju proslijede roditeljima svojih učenika ovih razreda. Cijepljenje protiv HPV-a, koje je besplatno i preporučeno kroz nacionalni program cijepljenja za učenike i učenice osmog razreda osnovne škole, i u 2023. godini je, ovisno o raspoloživosti cjepiva, besplatno i za sve osobe nakon osmog razreda osnovne škole do 25. godine starosti – pojašnjava doktorica Dadić. Cjepivo dostupno u RH je Gardasil 9, a riječ je o 9-valentnom cjepivu protiv humanog papilomavirusa koje je odobrila Europska komisija centraliziranim postupkom za sve države članice Europske unije.

– Cjepivo je u upotrebi širom svijeta te je sigurno, ali kao i lijekovi može imati neželjene reakcije. Poznata je pojava blagih do umjerenih reakcija nakon primjene HPV cjepiva. Ove reakcije ne traju dugo i prolaze same od sebe. Najčešće nuspojave cjepiva su glavobolja, bol u mišićima, reakcije na mjestu injekcije kao što su bol, crvenilo i oticanje te umor. Kratke nesvjestice i povezani simptomi poput grčevitih pokreta mogu se javiti nakon bilo kojeg medicinskog zahvata, uključujući i cijepljenje. Nadzor nad sigurnošću primjene HPV cjepiva i kontinuirana procjena odnosa koristi i rizika se za ovo cjepivo provodi jednako kao i za druga cjepiva i lijekove – naglašava liječnica.

HPV uzrokuje karcinom

Inače, HPV je najčešća spolno prenosiva bolest i upravo zbog toga ju se ne smije zanemariti u mlađoj životnoj dobi. Svi mislimo da su spolne bolesti nešto što se događa drugima, a nama ne, ali podatak kako gotovo 80 posto spolno aktivne populacije može očekivati tu vrstu infekcije barem jednom u životu ne ohrabruje.

– Glavni problem kod HPV-a nije samo učestalost pojave, već to što je dokazano kako neki tipovi virusa uzrokuju karcinome. HPV je skraćeni naziv za humani papiloma virus kojih ima preko sto tipova. Samo neki su spolno prenosivi što bi značilo da zahvaćaju sluznicu i kožu spolnih organa. Spolno prenosive tipove dijelimo u one visokog i niskog rizika ovisno o potencijalu za razvoj maligne bolesti, prvenstveno karcinoma vrata maternice. Tipovi niskog rizika uzrokuju bradavice, takozvane kondilome na genitalnom i analnom području – pojašnjava doktor Goran Pavlović, voditelj Odjela za ginekologiju i opstetriciju bjelovarske bolnice. Dodaje kako se HPV prenosi većinom spolnim putem, ali i kako je nekada dovoljan i dodir koža na kožu za infekciju što znači da prezervativi ne pružaju potpunu zaštitu. Inficirati se mogu i novorođenčad prilikom prolaska kroz porodni kanal majke koja ima aktivnu infekciju.

Nema lijeka za HPV

– Kakva će se klinička slika razviti dosta ovisi o samom imunitetu osobe.
U većini slučajeva infekcija HPV-om ne izaziva nikakve simptome, ali u slučaju slabijeg imuniteta zaražene osobe, kod zaraze niskorizičnim tipovima virusa kao što su 6, 11, 30, 42, 43… razviju se bradavice na spolnim organima. Kod visokorizičnih tipova, a to su 16, 18, 31, 33, 35…, uz bradavice, povišen je rizik za razvoj karcinoma spolnih organa s naglaskom na karcinom vrata maternice – upozorava doktor Pavlović.

Kada je pak riječ o samom otkrivanju bolesti, Pavlović pojašnjava kako muškarcima nisu namijenjeni testovi za otkrivanje kanceroznih promjena kao što je PAPA test kod žena pa često mogu širiti infekciju bez da znaju kako ju imaju. Dijagnosticirati infekciju je moguće kod žena PAPA testom koji otkriva promjene na sluznici uzrokovane HPV-om i brisevima vrata maternice, a kod muškaraca brisom kože penisa i anusa.
– Lijek protiv HPV-a ne postoji, liječiti se mogu samo nastale promjene uzrokovane virusom na koži i sluznicama. Glavni posao u liječenju će organizam obaviti sam u slučaju zdravog imuniteta pa je potrebno poraditi na zdravom načinu života – napominje doktor Pavlović.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!