Od karcinoma kojeg se neke žene još uvijek srame u BBŽ godišnje oboli njih desetak

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Europski tjedan prevencije raka vrata maternice obilježava se svake godine u trećem tjednu mjeseca siječnja. Tradicionalno, povodom Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice koji se ove godine obilježava od 15. do 21. siječnja, Liga protiv raka Bjelovarsko-bilogorske županije organizira humanitarno-javnozdravstvenu akciju „Dan mimoza“ u svrhu senzibiliziranja i podizanja svijesti o prevenciji malignih bolesti.

– U prosjeku godišnje od invazivnog raka vrata maternice oboli oko 320 žena, dok od carcinoma in situ, odnosno raka u početnoj fazi, njih oko 600. Nažalost, u Hrvatskoj od ove vrste karcinoma godišnje umire više od 100, a trenutno od njega boluje oko 2000 žena. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji od raka vrata maternice godišnje oboli desetak žena, a prema posljednjim podacima od raka vrata maternice umrlo je 7 osoba u godinu dana – otkrio je predsjednik županijske Lige protiv raka Ivan Jurišić.

Pri tome napominje kako se rak vrata maternice javlja u nešto mlađoj životnoj dobi, za razliku od ostalih sijela raka. Carcinoma in situ javlja se uglavnom kod mlađih žena, dok invazivni karcinom ima učestalost kod žena starijih od 40 godina.

Simptomi

– Teško ga je otkriti u ranoj fazi bolesti jer neće uzrokovati vidljive simptome, a neki od njih su vaginalno krvarenje, bol u zdjelici ili donjem dijelu trbuha ili krvarenje nakon spolnog odnosa. Učinkoviti alati u smanjenju učestalosti raka vrata maternice su redoviti ginekološki pregledi, redoviti PAPA i HPV testovi, cijepljenje protiv HPV-a i zdrave životne navike – upozorava naš sugovornik.

Kako bi se raka vrata maternice kod žena otkrivao na vrijeme godinama se na nacionalnoj razini provodio Nacionalni program prevencije raka maternice. Taj je program, pojašnjava Jurišić, trenutno u reorganizaciji, a za sada je pokrenut samo kao pilot projekt u Virovitičko-podravskoj županiji.

– Kako je njegova implementacija trenutno obustavljena, nadamo se da će se ponovno pokrenuti i ovdje. Osim toga, želio bih naglasiti da sve žene koje obole od ove vrste karcinoma pomoć, između ostalog, mogu potražiti i u županijskoj Ligi protiv raka. Mi smo tu i za njih i za sve druge osobe koje obole od bilo koje vrste karcinoma. Trenutno imamo tek jednu članicu koja je oboljela od raka vrata maternice. Naime, kako se radi o karcinomu kojeg se žene, za pretpostaviti je, još uvijek srame, nisu nam se obraćale za pomoć niti navodile da boluju od istog – zaključio je Jurišić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!