Evo kako smo glasali na prethodnim parlamentarnim izborima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatski građani danas ponovno imaju priliku ispuniti svoju građansku dužnost ili pravo, a bez obzira odlučili li izaći na birališta ili ne, svojom odlukom utjecat će na svoju budućnost. Ove godine na birališta ćemo triput, a sezonu otvaraju izbori za zastupnike u Hrvatskom saboru.

Na prethodnim parlamentarnim izborima, podsjetimo, najviše mandata u našoj izbornoj jedinici pripalo je HDZ-u. Ta je stranka u II. izbornoj jedinici osvojila šest mandata, a slijedila je tadašnja Restart koalicija na čelu s SDP-om i osvojena četiri saborska mandata. Dva mandata osvojio je Domovinski pokret, a po jedan mandat Most i Možemo. Vratimo li se osam godina unazad, HDZ je također osvojio šest mandata, Restart koalicija bila je na pet mandata, a po jedan mandat osvojili su Most, stranka Milana Bandića i Živi zid.

Zanimljivo je napomenuti i da je izlaznost u našoj izbornoj jedinici na prethodnim parlamentarnim izborima bila ispod nacionalnog prosjeka. Glasovanju je pristupilo 173.379 birača, odnosno 44,70 posto, dok je nacionalni prosjek odaziva iznosio 46,05 posto.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!