PROGNOZA PET DO DVANAEST Političari središnje Hrvatske uvjereni kako znaju ishod izbora

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ako je vjerovati procjeni lokalnih dužnosnika u središnjoj Hrvatskoj, tek ćemo u drugom krugu predsjedničkih izbora dobiti novog predsjednika odnosno predsjednicu, i to u srazu između Kolinde Grabar Kitarović te Miroslava Škore ili Zorana Milanovića. U samom finišu predizborne kampanje portal Klikni.hr kontaktirao je devetero gradonačelnika i trojicu župana iz središnje Hrvatske koji predviđaju rezultat nadolazećih izbora te ocjenjuju nastup predsjedničkih kandidata. Svoj sud s nama su podijelili župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić (NL), njegov kolega iz Koprivničko-križevačke županije Darko Koren (Mreža nezavisnih lista) te bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs (NL). Ispitali smo i gradonačelnike – bjelovarskog Darija Hrebaka (HSLS), daruvarskog Damira Lneničeka (HDZ), garešničkog Josipa Bilandžiju (HDZ), grubišnopoljskog Zlatka Mađeruha (HDZ), čazmanskog Dinka Piraka (HSS), koprivničkog Mišela Jakšića (SDP), varaždinskog Ivana Čehoka (NL), virovitičkog Ivicu Kirina (HDZ) te gradonačelnicu Pakraca Anamariju Blažević (HDZ).

Tko će kome…

Očekivano, svi HDZ-ovi dužnosnici složni su u stavu kako će novu pobjedu na predsjedničkim izborima ponovno odnijeti njihova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović. Smatraju kako je u posljednjih pet godina tu dužnost obavljala dobro te kako je korektno predstavljala zemlju u svijetu.

Ivica Kirin

-Mislim da je aktualna predsjednica u posljednjih pet godina pokazala da i dalje treba nastaviti voditi našu zemlju kao predsjednica, s obzirom na sve za što se zalagala i što je napravila. I meni osobno njezin način predstavljanja Hrvatske u svijetu gdje smo sada prepoznati se svidio – kaže pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević, a njezinih nekoliko rečenica jasno ilustrira i stavove ostalih HDZ-ovih dužnosnika. U pobjedu Grabar Kitarović uvjereni su svi odreda, razlikuju se tek u predviđanjima s kim bi mogla u drugi krug. Većina, poput virovitičkog gradonačelnika Ivice Kirina, smatra kako su šanse Milanoviću i Škori podjednake.

-Situacija je neizvjesna, no čini mi se kako bi to ipak mogao biti Zoran Milanović, s obzirom da iza sebe ima stranačku mašineriju, a i mogao bi ujediniti ljevicu. No, bez obzira na to, u drugom krugu pobjeđuje naša kandidatkinja – uvjeren je Kirin. On i njegovi stranački kolege složni su u stavu da je potpuno nevažno hoće li na koncu zaista u drugi krug ući Milanović ili Škoro jer, uvjereni su, šanse za pobjedu nemaju.

Potpuno drugačije, naravno, tvrdi koprivnički gradonačelnik iz SDP-ovih redova, Mišel Jakšić. U drugom krugu kao pobjednika vidi kandidata svoje stranke, Zorana Milanovića, i kaže kako je potpuno nevažno tko će mu pritom biti protukandidat.

Mišel Jakšić

-Zoran Milanović je tijekom kampanje pokazao sve svoje kvalitete i karakter, a njegova je kampanja bila daleko najbolja i najnormalnija. S druge strane, kampanju Kolinde Grabar Kitarović je teško racionalno komentirati, s obzirom na sve zgode i nezgode koje su se događale njezinoj karavani – smatra Jakšić.

Među dužnosnicima iz središnje Hrvatske koji imaju svog kandidata na izborima je i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak. Iako kandidata svog HSLS-a smatra najboljim kandidatom, svjestan je kako Dejan Kovač ima relativno male šanse za ulazak u drugi krug.

-U ovoj kampanji vidjeli smo status quo kandidate, neke izvučene iz naftalina, kao i showmane i mislim da nitko od njih nije dobra opcija za Hrvatsku. Zbog toga je moj izbor Dejan Kovač, kandidat centra, čovjek građanske, urbane Hrvatske. Mislim da nas je dostojno predstavio i vjerujem kako će za njega glasovati razumni ljudi – kaže Hrebak.

Mlaka i prazna kampanja

Zanimljiv je i stav nezavisnih dužnosnika, koji na izborima nemaju vlastite predstavnike, ali zacijelo imaju favorite. No, njih većina krije kao zmija noge. HSS-ov čazmanski gradonačelnik Dinko Pirak nije želio ni predviđati mogući ishod prvog kruga, baš kao niti bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs. Njemu je, pak, žao što je jako malo kandidata posjetilo Bjelovarsko-bilogorsku županiju jer smatra da je važan svaki dio Hrvatske. Ostali nezavisni dužnosnici složni su oko toga da će u drugi krug aktualna predsjednica, dok za drugog kandidata nisu sigurni. Jedino je varaždinski gradonačelnik Čehok sklon nagađati kako bi to mogao biti Miroslav Škoro.

Damir Bajs

Ono u čemu su svi gradonačelnici i župani s kojima smo razgovarali složni jest to da je predizborna kampanja bila mlaka i ne pretjerano zanimljiva. Pritom je u opisu najkonkretniji bio koprivničko-križevački župan Koren.

-Kampanja je bila poprilično prazna i nije poslužila svojoj svrsi. Mislim da se građani nisu imali priliku upoznati s onim što je važno, s određenim stavovima predsjedničkih kandidata i njihovim programima. Često smo svjedočili primitivnim sukobima koji nisu korisni za državu i građane – smatra Koren. (Slavica Trgovac Martan, Martina Čapo)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!